Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Марко Терзић [ TVCG ]

22. 09. 2022. 06:40   >>  09:10 2

BUDITE OPREZNI

Novinar zloupotrijebljen u internet prevari

Internet pruža mnoge mogućnosti, ali i rizike. Da u tom onlajn prostoru svako može biti žrtva, potvrđuje i slučaj nekadašnjeg novinara i voditelja Televizije "Vijesti" Ananija Jovanovića. Na jednoj od društvenih mreža, objavljen je njegov navodni intervju s crnogorskim studentom. Naravno, taj intervju Jovanović nikada nije ni uradio, a zabrinjava što njegov slučaj nije jedini.

Zamislite da nijeste na društvenim mrežama i da vas prijatelji obavijeste da ste baš u tom onlajn prostoru, zloupotreijebljeni. Možda djeluje nevjerovatno ali potrđuje upravo slučaj nekadašnjeg novinara Televizije "Vijesti".

"Radi se o sponzorisanom sadržaju kompanije koja koliko sam upoznat ne posluje u CG već u nekoliko zemalja u regionu. Radi se o intervjuu koji sam ja navodno uradio sa izvjesnim crnogorskim studentom biologije koji živi i radi u SAD, koji je kako se navodi u tekstu dobio evropsku nagradu za inovacije u nauci za otkrivanje načina da se sačuva vid. Dakle, ovdje se radi o klasičnoj zloupotrebi moga lika i imena i imena kompanije u kojoj sam radio", navodi novinar Ananije Jovanović.

Zabrinjava i to što Jovanovićev slučaj, nije jedini. Gotovo istom svjedoče u Bosni i Hercegovini.

"U ovom slučaju to je bila novinarka Televizije "N1" iz Sarajeva, Sanele Dujković koja vodi jutarnji program. Uzet je kadar iz njene emisije na kojem se ona vidi i zatim je u tekstu do kog dođete nakon tih beskrjasnih klikova i linkova ona predstavljena kao neko ko proeporučuje taj proizvod. Čini mi se da je obećanje bilo da može da se povrati ostećeni sluh bez operacije", navodi Tijana Cvjetićanin urednica portala Raskrinkavanje.ba.

Takve neprijatne situacije, mogu iskusiti svi. Od građana koji očekuju pomoć na internetu do onih kojih tu ni ne traže baš ništa.

"Internet, Fejsbuk, Tviter, Jutjub nijesu ordinacije i tamo na treba da kupujete ni proizvode za poboljšanje vida ni proizvode za smanjenje krvnog pritiska, bez da vam ih je neko prepisao", ističe Cvjetićanin.

"Posljednih dana dobijam upite da li je ovaj lijek djelotvoran da li bih ga preporučio njihovim najbližima tako da je stvarno izmaklo kontroli", navodi Jovanović.

I zato je osim opreza građana, neophodna i reakcija nadležnih.

"I onako u tom lancu utvrditi čija je odgovornost i ko je u kom trenutku prevario nekog ko kupi proizvod koji mu je podmetnut kao sredstvo za mršavljenje, a zapravo se radi o najobičnijem čaju. To je nesto čime bi trebalo da se bavi zakonodavstvo, inspekcija i drugi istražni organi što čini mi se trenutno baš ni nije slučaj", navodi Cvjetićanin.

"Bilo bi dobro kada bi u ovakvim sitacijama i država mogla da zaštiti svoje građane. Ovo je idealna prilika da apelujemo na sve građane u CG da se čuvaju internet prevara a i zloupotreba, ali kao što vidite na mom primjeru jako je teško uticati na neke stvari", zaključuje Jovanović.

I to zbog taktike koju koriste onlajn prevaranti a koja je dobro poznata i sagovornici TVCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније