Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

01. 09. 2022. 10:54 >> 10:52
1

REAKCIJA OMBUDSMANA

"Joković da uputi javno izvinjenje"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije osuđuje diskriminatorne i stigmatizujuće stavove potpredsjednika Vlade Crne Gore, Vladimira Jokovića, koje su, kako se navodi u saopštenju, uvrijedile i povrijedile veliki broj građanki i građana Crne Gore.

Iz institucije Zaštitnika podsjećaju da domaći i međunarodni propisi i standardi zabranjuju da lična svojstva, kao što su porodični i bračni status, budu eliminatorni uslov, ograničavajuči faktor i osnov diskriminacije za obavljanje javnih funkcija, zapošljavanje i ostvarivanje drugih prava.

"Apsolutno je neprihvatljivo javno preispitivanje porodičnog statusa, kao najintimnijeg ljudskog pitanja, slobode, prava, ali i mogućnosti, a posebno kada dolazi od nosilaca najvećih državnih funkcija i javnih funkcionera generalno- koji imaju veću odgovornost za izgovorenu riječ i uticaj na javno mnjenje", navodi se u saopštenju.

Dodaju da ohrabruje brojnost reakcija, ukazivanja i pojašnjenja zašto se kao drušvo moramo suprostaviti ovakvim stereotipima i predrasudama.

"Najmanje što očekujemo od gospodina Jokovića je da uputi javno izvinjenje", zaključuje se. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније