Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

22. 07. 2022. 10:47 >> 10:44
2

OSUDA KAMPANJE CKM-A

Mladi Romi: Najteža uvreda i ponižavanje

NVO Mladi Romi – Herceg Novi izražava visoku zabrinutost i najoštrije osuđuje negativnu kampanju NVO Crnogorske kulturne mreže čiji naslov glasi "Bez podjela".

Iz te NVO su kazali da su Romi na fotografijama koje služe za tu kampanju predstavljeni u komunalnim uniformama dok su ostali narodi zastupljeni u Crnoj Gori predstavljeni u svojim narodnim nošnjama.

"Smatramo ovu situaciju poražavajuće za kompletno crnogorsko društvo i zahtjevamo od Crnogorske kulturne mreže, koja ima zvučno ime, da se pod hitno prekine sa ovom kampanjom koja će ostati zabilježena u istoriji Crne Gore kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda koji ima bogatu kulturu, istoriju, običaje, muziku a posebno upečatljivu narodnu nošnju", kazali su iz NVO Mladi Romi.

Kampanja koja je pokrenuta prije dva dana a koja se nalazi na internet portalima, pa čak i na bilbordima, naišla je na brojne negativne reakcije prije svega pripadnika romske zajednice, romskih NVO, određenih političkih partija, medija i mnogih drugih društvenih aktera.

"Posebno smatramo važnim riječi podrške i osuđujuće reakcije na ovu kampanju velikog broja građana Crne Gore.
Navedene fotografije koje se koriste za kampanju prije svega su veoma diskriminatorne te povlače sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom, kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma", piše u saopštenju.

Kako se navodi, upitno je i kako smo kao društvo došli u ovakvu situaciju da se podržavaju projekti koji više škode nego što koriste romskoj zajednici, kako je nedostatak senzibiliteta prema romskoj zajednici ovoliko visoko izražen, potom kako pored svih dosadašnjih uloženih napora, realizovanih projekata, značajno uloženih sredstava od različitih aktera i dalje postoje visok stepen izraženih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici.

"Shodno svemu navedenom, pozivamo sve društvene aktere koji se i bave unapređenjem položaja romske zajednice da suštinski uključuju pripadnike romske zajednice, da iskazuju i promovišu solidarnost, odgovornost, kvalitetno i dobro upravljanje kako ovakvih primjera ne bi bilo", istakli su iz NVO Mladi Romi.

NVO Mladi Romi juče su javno iskazali protest ispred bilborda sa navedenom fotografijom i zahtjevali da se prekine sa ovom kampanjom, te poručuju da romska zajednica napreduje, ali se percepcija javnosti o Romima sporo mijenja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније