Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

27. 06. 2022. 12:22 >> 12:20
7

MIHAILO PISAO ABAZOVIĆU

CPC spremna da zaključi ugovor o uređenju odnosa sa Vladom

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) spremna je da sa Vladom Crne Gore zaključi Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

On je u pismu premijeru Dritanu Abazoviću naveo da je CPC spremna da zaključi Ugovor u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje te vjerske organizacije i Vlade na ostvarenju ustavom zagarantovanih prava na slobodu vjeroispovjesti i ispoljavanja vjere i religijskih uvjerenja.

Navodi se da je CPC spremna da zaključi Ugovor i u cilju osiguranja uslova za neometano i puno djelovanje te Crkve i njenog svještenstva i očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasleđa CPC i vjerujućih pravoslavnih Crnogoraca.

"Izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i CPC zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa", poručio je Mihailo u pismu Abazoviću.

Mihailo je naveo da je uvjeren da će zaključenjem tog ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i djelovanja, a poštujući međunarodno priznata načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalnog opredjeljenja, međusobno dodatno uspješno surađivati.

Mihailo je istakao da je uvjeren da će država i CPC uspješno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu vjeroispovjesti i ostvarivanja uslova za unapređenje vjerskih prava, vršenja vjerskih obreda i ukupnog djelovanja Crkve, njenog svještenstva i vjerujućeg naroda crnogorskog.

"Te u vjeri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava", naveo je Mihailo u pismu Abazoviću.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније