Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

29. 10. 2023. 10:08 >> 10:08
3

SINOD ODLUČIO

Boris isključen iz CPC “za sva vremena”

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) "za sva vremena" isključila je iz CPC episkopa Bojan Bojovića (Boris), saopšteno je iz CPC.

Odluka o isključenju Borisa, kako se navodi u saopštenju, donijeta je sinoć na zasijedanju Svetog arhijerejski sinod CPC.

Kako je saopšteno iz CPC on je isključen iz crkve jer je bio organizator i predvodnik "zavjere i pobune protiv zakonite jerarhije CPC".

"Kojoj je odrekao poslušnost i zarad ličnih interesa nekanonski, antiustavno i nezakonito proglasio sebe za mitropolita CPC van crkve, na skupu necrkvenog karaktera održanom 3. septembra 2023. godine na Dvorskom trgu na Cetinju", saopšteno je sinoć iz CPC.

U CPC ističu i da je Boris "napravio niz grešaka i u crkvi nedozvoljenih radnji".

"U pravoslavnom hrišćanstvu to što je on radio zove se svetogrđe, zbog čega je njemu i njegovim sveštenicima izrečena mjera zabrane činodejstva za određeni period, do održavanja sjednice Svetog Sinoda o Lučindanu. Na četvrtom Vaseljenskom Saboru odlučeno je da se episkopi koji čine svetogrđe ili su Simonjaci sasvim raščine", navodi se saopštenju CPC.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније