Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

28. 04. 2022. 15:19 >> 15:21

SRZENTIĆ-RASKOF

Digitalno obrazovanje će doprinijeti jednakosti

Glavni imenitelj buduće saradnje Crne Gore i Stanford univerziteta je omogućavanje ranjivim društvenim grupama da steknu digitalno obrazovanje koje će doprinijeti jednakosti i smanjiti vidljivi digitalni jaz u društvu, saopšila je ministarka javne uprave, digitalnog duštva i medija Tamara Srzentić, koja je sa Matthew Rascoff, zamjenikom prorektora za digitalno obrazovanje na Stanford univerzitetu, razgovarala o modelima moguće saradnje u oblasti digitalnog obrazovanja

To je saopštila ministarka javne uprave, digitalnog duštva i medija Tamara Srzentić, koja je sa Matthew Rascoff, zamjenikom prorektora za digitalno obrazovanje na Stanford univerzitetu, razgovarala o modelima moguće saradnje u oblasti digitalnog obrazovanja.

Srzentić je ukazala da Digitalna akademija omogućava ranjivim društvenim grupama da steknu znanja i digitalne vještine koje će smanjiti digitalni jaz u društvu.

“Takvu misiju sprovodi i Stanford univerzitet i to predstavlja glavni imenitelj naše buduće saradnje. Cilj nam je da omogućimo da odrasli iz ranjivih grupa imaju pristup digitalnom obrazovanju, da imaju kvalitetan mentorski program i da mogu konsultovati stručnjake, kako domaće tako i inostrane, o svim pitanjima koja će njihova znanja i vještine staviti u funkciju kreiranja proizvoda koji predstavljaju dodatnu vrijednost u zajednici”, poručila je Srzentić.

Na sastanku je dogovoreno da se razmijene kurikulumi Univerziteta i Digitalne akademije, te da će studenti i polaznici akademije, te profesori moći da učestvuju u programima razmjene, ali i da online učestvuju na predavanjima.

“Mi biramo ranjive grupe da im omogućimo pristup obrazovanje i tako doprinosimo jednakosti koja nam je potrebna kao pojedincima i kao društvu. Crna Gora ima ogroman potencijal da bude digital hub u regionu. Naša je vizija doprinos pravednijem i pristupačnijem sistemu obrazovanja udruživanjem ljudskih i tehnoloških sposobnosti. Zajedno možemo izgraditi moćne pokretne stepenice za socioekonomsku mobilnost u Crnoj Gori i region”, smatra Srzentić.

Rascoff je istakao da Stanford univerzitet podržava digitalno obrazovanje i inicijative koje znače doprinos javnom interesu, a Stanford Digital Education je posebno posvećen onima koji se suočavaju s preprekama u ostvarivanju visokog obrazovanja.

“Naš prvi pilot omogućio je da više od 200 učenika u 15 srednjih škola s niskim primanjima završi uvod u informatiku na Stanfordu. Osim toga, istražujemo kako Stanford može bolje služiti obrazovnim potrebama odraslih koji nemaju diplome nakon srednje škole, nastojeći da izvučemo pouke o tome kako obrazovanje na Univerzitetu učiniti dostupnijim i efikasnijim u budućnosti. Tu misiju živimo sa svima koji žele dobro društvu i koji znanje vide kao preduslov potrebnog napretka”, istakao je Rascoff.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније