Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

23. 04. 2022. 14:32 >> 14:36

EVROPSKA KOMISIJA

Predlog kako da kompanije plaćajući ruski gas ne krše sankcije

Evropske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni gas plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, saopštila je Evropska komisija (EK).

Kompanije bi pritom trebalo da traže dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave kako se smatra da su svoje ugovorne obveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska, prenosi SEEbiz.

Moskva je upozorila Evropu da riskira smanjenje snabdijevanja gasom ako ne podmiri račune u rubljama. U martu je donijela uredbu kojom predlaže da kupci energije otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u eurima ili dolarima, koji bi se zatim konvertovali u rublje.

Komisija je ranije upozorila da bi kupci gasa iz EU izgubili kontrolu nad novcem i prekršili sankcije kada bi ruski gas plaćali prema uredbi kojom je Moskva propisala plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Međutim, u savjetodavnom dokumentu koji je poslat EU članicama u četvrtak, Komisija je navela da predlog Moskve nužno ne spriječava proces plaćanja koji bi bio u skladu sa sankcijama EU protiv Rusije, uvedenima zbog rata u Ukrajini.

Taj savjet Komisije nije pravno obvezujući, nego je riječ o pokušaju usmjeravanja rasprave dok članice razmatraju kako mogu nastaviti da plaćaju ruski gas. Brisel je u dokumentu naveo da postoje opcije koje bi mogle omogućiti kompanijama da i dalje zakonito plaćaju gas.

Prije plaćanja operateri iz EU-a mogli bi dati izjavu kako smatraju da su svoje ugovorne obveze ispunili kada polože eure ili dolare kod Gazprombanke, a ne kasnije, nakon što se isplaćeni novac konvertuje u rublje.

"Bilo bi preporučljivo da se traži potvrda od ruske strane da je taj postupak moguć prema pravilima uredbe", navodi se u savjetodavnom dokumentu.

Portparol EK rekao je da bi kompanije trebalo da se drže valute dogovorene u svojim ugovorima s Gazpromom, a u 97 odsto njih dogovoreni su euri ili dolari.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje kompanijama otvaranje računa kod Gazprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rješenja, stoji u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније