Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

08. 03. 2022. 15:08 >> 15:11

KVIR MONTENEGRO

Solidarno protiv patrijarhata, mizoginije i femicida

"Kvir Montenegro" čestita 8. mart, Međunarodni dan ženskih prava, koji ostaje podsjetnik na sve osvojene bitke i na potrebu da borba za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena bude nastavljena.

"Prethodna godina bila nam je još jedan gorak podsjetnik da se žene u Crnoj Gori još uvijek prije svega bore za goli život u društvu u kojem se događa kontinuirani femicid koji ubija rođene i nerođene žene i patrijarhat koji i dalje čini živote većine žena nepodnošljivim. Užasavajuća je činjenica da je nasilje nad ženama u porastu i to ne samo fizičko, već i ekonomsko i psihičko", naglašavaju u toj NVO.

Kako ističu, "Kvir Montenegro" i zajednica koju okuplja danas se pridružila i ponosno marširala na osmomartovskom maršu u Podgorici za sve rođene i nerođene žene koje su ubijene i za sve žene koje su žrtve nasilja, patrijarhata i mizoginije.

"Pozivamo sve članove i članice LGBT zajednice da glasno govore o nasilju kojem su svjedočili/e ili pretrpjeli/e i da mu jasno pruže otpor. Svako od nas mora dati svoj doprinos, jer jedino zajedničkim snagama možemo stati na put patrijarhatu, mizoginiji, i antifeminističkim i fašističkim ideologijama koje su u porastu u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori. Kvir Montenegro ponosno stoji uz sve žene članice naše zajednice i podsjeća sve donosioce i donositeljke odluka u Crnoj Gori da ljudska prava lezbejki, biseksualnih, trans i kvir žena ne smiju biti zanemarena i da je ravnopravnost ljudi svih rodnih identiteta jedan od osnovnih preduslova za kreiranje slobodnog društva za sve svoje ljude. Solidarno protiv patrijarhata, mizoginije i femicida", poručuju iz Kvir Montenegra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније