Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.Вешовић

02. 12. 2023. 11:15 >> 11:54

SVE SNAŽNIJI GLAS

Istraživanje Portala RTCG: Snaga, moć i uticaj NVO

Nevladine organizacije (NVO) sve su uticajnije i njihov glas sve je jači u javnom i političkom životu Crne Gore. Čini se da su NVO u Crnoj Gori, kada je u pitanju doprinos ključnim društvenim procesima, uticajnije nego što je to slučaj sa njihovim kolegama u zemljama regiona. Donosimo pregled 13 NVO u Crnoj Gori, shodno podacima o prihodima, broju zaposlenih i imovini koju posjeduju, ali i praćenosti na društvenim mrežama.

Neke podatke dobili smo iz finansijskih izvještaja, predatih Upravi prihoda i carina (UPC) Crne Gore.

Dio podataka dobijen je i iz godišnjih izvještaja o radu koje su predstavile nevladine organizacije. 

  • 1. Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) 

CZIP je, osvrćući se na prihode, saopštio Portalu RTCG da je ukupan budžet kojim je ta organizacija raspolagala u 2022. godini iznosio 1.224.499,000 eura.

"Važno je napomenuti da je više od 60 odsto budžeta u prethodnoj godini bilo opredijeljeno za aktivnosti vezane na Ulcinjsku solanu, te su samo neke od najvažnijih odrađene u 2022. godini renoviranje muzeja i portirnice, opremanje muzeja, kao i njegovu hidroizolaciju, te postavku solarnog sistema u cilju obezbjeđenja energetske održivosti objekta. Potom nabavka bagera, kupovina pumpnog postrojenja za pumpnu stanicu 31, izrada hidrološke studije, geodetske podloge, repariranje pumpnog postrojenja u pumpnoj stanici 16, a organizovana je i studijska posjeta za sve predstavnike radne grupe Piranskoj solani u Sloveniji kao i mnoge druge prateće aktivnosti", naveli su iz CZIP-a u odgovorima.

Kako kažu, trenutno zapošljavaju 16 entuzijasta sa konstantnom potrebom za sve više volontera. 

U odgovoru na pitanje da li u svom vlasništvu imaju nepokretnu imovinu, u CZIP-u kažu da su zahvaljujući Partnerskom fondu za ugoreženje ekosisteme (CEPF) i Mava fondaciji uspjeli kupiti svoju prvu kancelariju, a nakon uvećanja tima i podrške Sigrid Rausing Fondacije i kancelariju unutar parka prirode Zeta gdje uskoro planiramo i otvoriti Edukativnu stanicu Zeta i info centar za to zastićeno područje.

"Na ovaj način ispunili smo strateške ciljeve unutar partnerstva kojem pripadamo, a to je velika porodica BirdLife International-a, o stabilnosti organizacije koja ne zavisi od pojedinca već zajednice i polaže račune svom članstvu i matičnoj organizaciji kao i donatorima čije povjerenje uživa i mora opravdati. Svi podaci su javno dostupni putem geo portala", saopštili su nam iz CZIP-a.

Trenutno, kako kažu, imaju  preko 20 hiljada pratilaca na Fejsbuku i blizu 5.924 pratilaca na Instagramu.

"Pored toga izdajemo i časopis Crvendać za svoje članove u 400 primjeraka", kažu u CZIP-u.

  • 2. Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Prihod CGO-a u 2022. godini iznosio je 1.105.444,45 eura, od čega se, kako kažu,  86.05 odsto odnosi na evropske fondove, 5.32 % projekte koji su finansirani preko diplomatsko-konzularnih predstavništva, zatim 3.06% na one koje su podržale međunarodne organizacije, po 0.18% kroz saradnju sa opštinama i neprofitnim organizacijama, a 5.21% iz državnog budžeta.

CGO ima 25 lica u svom timu, od čega 20 lica u radnom odnosu po ugovoru na neodređeno, dva lica koja su angažovana po ugovoru o djelu, i tri lica koja su angažovana po drugim osnovama.

Takođe, CGO ima u vlasništvu poslovni prostor, koji je kancelarijski odnosno radni prostor organizacije, i kako navode, pod hipotekom je jer je plaćen iz bankarskog kredita.

Centar za građansko obrazovanje ima naloge na svim socijalnim mrežama, sa kontinuiranim trendom rasta pratilaca. Na platformi X imaju 3.100, 3.107 na Instagramu,  214 na Threadsu, preko 12.000 Fejsbuk, i imaju 170 pretplatnika na YT.

  • 3. Građanska alijansa

Prihodi NVO Građanska alijansa za 2022. godine bili su 675.013,00 eura. Trenutno imaju 23 zaposlene osobe. Građanska alijansa angažuje godišnje i oko 10 volontera.

Savjet Građanske alijanse čini šest članova.

U odgovoru na pitanje o nepokretnoj imovini, iz GA kažu da istu nemaju. "Za potrebe rada naše organizacije, iznajmljujemo prostor od 300m2", navode u odgovorima na pitanja..

Broj pratilaca na našim društvenim mrežama GA je sljedeći:Fejsbuk: 9.200 pratilaca; - X 2.862 pratioca; Instagram: 1781 pratilaca. 

  • 4. Centar za demokratsku tranziciju (CDT)

U 2022. godini prihodi CDT-a iznosili su 576.370 eura. Kako kažu,  donatori CDT-a u prethodnim godinama su brojni.

"Navodimo samo dio njih: Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), Balkanski fond za demokratiju (BTD), Fondacija braće Rokfeler (RBF), USAID, Evropska unija (kroz različite programe finansiranja), ambasade SAD-a, UK-a, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Njemačke...", kazali su u odgovorima. 

Pojašnjavaju da u svom vlasništvu imaju poslovni prostor (stan) od 49 m2 i dva garažna mjesta od 12 m2 i 13 m2.

CDT ima 12 zaposlenih.

"Godišnje (posljednje tri godine u prosjeku) van organizacije, angažujemo osam eksperata/ki (koji imaju zvanje doktora nauka iz oblasti prava, ekonomije, umjetnosti, sociologije, politikologije), šest dizajnera, šest prevodilaca, pet fotografa, tri ICT stručnjaka, tri montažera, četiri kamermana, dva producenta, pet novinara. CDT godišnje u prosjeku ima pet volontera", navodi se u odgovorima,

Pored toga, kako kažu,  CDT ima i mrežu posmatrača/ica broji šest regionalnih i 24 opštinska koordinatora, koji su angažovani u toku izbornih ciklusa.

Pojašnjavaju da njihove dvije stranice na Facebooku (Centar za demokratsku tranziciju – CDT i Raskrinkavanje.me) imaju preko 21 600 pratilaca. CDT na Twitteru ima naloge na crnogorskom i engleskom jeziku, kao i nalog Raskrinkavanja, koji ukupno imaju preko 10 100 pratilaca . Nalog na Instagramu ima preko 2 900 a YouTube kanalu preko 4.360 subskrajbera. 

  • 5. MANS

Nevladina organizacija MANS u 2022. godini prihodovala je 457.587,00 eura. Nemaju nekretnine a zapošljavaju 17 ljudi. Kada je riječ o broju pratilaca na društvenim mrežama bilans je sledeći: Fejsbuk 19.000; X/Twitter 5.800; Instagram 4.959; YouTube 4.600 pretplatnika.

  • 6. CEMI

Kada je u pitanju Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), nemaju nekretnine u svom vlasništvu.  U finansijskom izvještaju predatom Poreskoj upravi za 2022. naveli su prihode u iznosu od 374.035 eura. U završnom izvještaju za 2021. godinu, koji je jedini dostupan na sajtu, nema navedenog broja zaposlenih. CEMI ima naloge na društvenim mrežama. Presjek na današnji dan - 4.800 platforma X; 1636 Instagram; 9.000 Facebook, i 160 pretplatnika na YT.

  • 7.Centar za ženska prava

Centar za ženska prava prošle godine prihodovao je 255.570 eura. Trenutno imaju osam stalno zaposlenih, honorarno tri advokata i  jednu istraživačicu.

Od juna ove godine imaju u vlasništvu 80 m2 poslovnog prostora u Podgorici.

  • 8. Institut Alternativa

Što se tiče Instituta Alternativa, na sajtu je objavljen završni izvještaj za 2022. gdje se prihodi prikazuju u iznosu 214.603 eura. Na sajtu se navodi da tim IA broji devet ljudi. Nemaju nekretnine u svom vlasništvu. Imaju naloge na društvenim mrežama.

Presjek na današnji dan - 2.900 platforma X, 1.500 Instagram / 6.300 Facebook, četiri subscribers YT.

  • 9. CEDEM

U vezi sa Centrom za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) prihodi navedeni u izvještaju za 2022. su 209.421 eura. Nemaju nekretnina, a na sajtu se navodi da im osnovni tim broji pet ljudi. Imaju naloge na društvenim mrežama. Presjek na današnji dan - 585 platforma X, 1.621 Instagram / Fejsbuk 2.600, 41 subscribers YT.

  • 10. Kvir Montenegro

Budžet NVO Kvir Montenegro  u 2022. godini iznosio je 209.350 eura, trenutno imaju pet stalno zaposlenih lica i kako kažu, ne posjeduju nepokretnu imovinu u svom vlasništvu.

Broj pratilaca na društvenim mrežama je sljedeći:  Facebook: 3.700 pratilaca; (X) Twitter: 1036 pratilaca i 
 Instagram: 2712 pratilaca

  • 11. Akcija za ljudska prava (HRA)

Prihodi Akcije za ljudska prava na kraju 2022. godine iznosili su 178.662 eura. Svi finansijski iskazi su objavljeni na internet stranici HRA na linku.

Kako navode, trenutno imaju  pet zaposlenih osoba a u svom vlasništvu nemaju nepokretnu imovinu. Broj pratilaca na društvenim mrežama je sledeći:  Facebook - 3.200; (X) Twitter - 949 i Instagram - 1.080 pratilaca. 

  • 12. Ozon

Prihod Ekološkog pokreta ,,Ozon" u 2022. godini bio je 44.084 eura. 

U Ekološkom pokretu ,,Ozon" trenutno je zaposleno dvoje ljudi po ugovoru o radu, tri saradnika su angažovana po ugovoru o djelu i pet po ugovoru o volonterskom radu.

Navode da ne posjeduju nepokretnu imovinu, niti službena vozila u vlasništvu. 

"Prostor u kom je naše sjedište u Nikšiću ustupljeno nam je na korišćenje bez naknade", navode u ovoj NVO.

Na zvaničnoj stranici na Facebooku imaju 5.300 pratilaca, na Twitteru 1.700,  a Instagram profil je u fazi pripreme.

  • 13. Akcija za socijalnu pravdu (ASP)

ASP ima jednog zaposlenog, i prijavljeni prihod od 18.000 eura na kraju 2022.  Nekretnine nemaju, a na jedinoj društvenoj mreži koju imaju, Fejsbuku imaju 224 pratioca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније