Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RCG ]

11. 01. 2022. 12:57 >> 12:59
1

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE

"Svinjetina u CG bezbjedna"

Nakon informacije da je zabranjen uvoz svinja i mesa iz Sjeverne Makedonije i još 20-ak zemalja zbog pojave afričke kuge kod svinja, direktor Uprave za bezbjednost hrane Vladimir Đaković za Radio Crne Gore kaže da je svinjetina na našem tržištu bezbjedna.

"Veterinarski i inspektori za hranu na granicama redovno kotrolišu životinje, meso i mesne prerađevine koje se uvoze, tako da je sigurnost zagarantovana", poručuje Đaković.

Napominje da je afrička kuga bolest veoma zarazna i opasna za svinje i poljoprivredni svijet ali da da se ne prenosi sa životinje na čovjeka:

"Zabrana uvoza svinjetenine iz više zemalja, uključujući i dio Srbije i Sjevernu Makedoniju, uvedena je da bi se spriječilo da se ta bolest unese u Crnu Goru i tako ugroze kako domaće svinje u uzgoju, tako i divlje svinje na našim prostorima", kaže Đaković.

Građani koje smo anketirali ističu da imaju povjerenja u inspektore i vjeruju da ne moraju da brinu o kvalitetu mesa koje kupe u prodavnicama i mesarama.

"Čuo sam sam vijest o pojavi te afričke kuge, konzumiram svinjsko meso, ali vjerujem da je iskontrolisano", ističe Petar iz Podgorice.

"Pa, takve informacije o raznim bolestima kod životinja me svakako uplaše, ali ja uglavnom jedem domaću svinjetinu, koju uzgajamo na selu, tako da je najbolje imati svoje", zaključuje Zora iz Nikšića.

Branka Zeković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније