Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 07. 2021. 13:25 >> 13:34

MRDAK

Buk-Bijela samo ako ne bude štete po Taru

Svako tehničko-tehnološko i inženjersko rješenje koje garantuje da buduće vještačko jezero neće imati negativnih uticaja na rijeku Taru i da neće doći do potapanja ni jednog dijela rijeke Tare, za nas je u potpunosti prihvatljivo, poručio je državni sekretar Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danila Mrdaka, na sastanku u Trebinju povodom povodom izgradnje hidroelektrane Buk-Bijela.

Kako je saopšteno iz tog resora na inicijativu državnog sekretara iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore Danila Mrdaka, u sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju održan je sastanak sa ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenkom Golić i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem sa saradnicima.​

”Učesnici sastanka izrazili su dobru volju i spremnost za saradnju i rješavanje svih otvorenih pitanja”, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Na sastanku je dogovoreno​formiranje ekspertskog tima od sedam članova​čije će zaduženje biti da u narednih mjesec dana pregleda projektnu dokumentaciju, strukturu i planirani režim rada hidroelektrane “Buk Bijela”, te da usaglasi nadmorsku visinu tačke preliva, odnosno maksimalnu gornju kotu do koje buduće vještačko jezero može da raste.

Ministarka Srebrenka Golić saopštila je da je raduje inicijativa crnogorske strane za rješavanjem otvorenih pitanja, jer jedino na dobrosusjedskim osnovama i razgovorom možemo doći do rješenja.

“U prethodnom periodu nije bilo političke volje za rješavanje projekata od zajedničkog interesa i ovaj sastanak je veliki napredak jer smo već usaglasili brojna pitanja i napravili plan budućih aktivnosti vezanih za pitanje Buk Bijele”, izjavila je Golićeva i dodala da će se delegacije iz Crne Gore i Republike Srpske sastati u Foči nakon sagledavanja kompletne dokumentacije i obići zajedno teren.

Mješoviti Holding “Elektroprivreda Republike Srpske” ustupio je na uvid tehničku​ dokumentaciju crnogorskoj delegaciji, i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja na rješavanju pitanja​ Buk​ Bijele.

“Raduje me činjenica što ćemo bilateralno riješavati sva zajednička pitanja i što je već prvi sastanak dao konkretne rezultate”, istakao je direktor MH ERS, Luka Petrović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније