Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

07. 03. 2017. 21:03 >> 20:38
1

POVODOM 8. MARTA

Baković: Poboljšati i jačati prava žena u CG

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, pozvao je državne organe, predstavnike nevladinog sektora i sve članove društvene zajednice da pruže svoj maksimum i združenim djelovanjem daju konkretan doprinos poboljšanju i jačanju prava žena u Crnoj Gori.

On je čestitao Međunarodni Dan žena 8. mart i ocijenio da je to neizostavna prilika za sagledavanje položaja i uloge žena u društvu, s ciljem upućivanja jasne poruke podrške i podsticanja njihove pune ravnopravnosti u odnosu na muškarce, u svim sferama. 

"To je, kao što je poznato, bio osnovni cilj ustanovljenja ovog praznika, koji se počeo obilježavati kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca", naveo je Baković.

Kako je rekao, danas kada svi više i glasnije nego drugih dana ističemo važnost uloge žena, njihov uticaj i značaj, ne može se dozvoliti da ostanu nepomenuti problemi sa kojima se suočavaju. 

"S tim u vezi, potrebno je ukazati da se rodna ravnopravnost, odnosno ravnopravnost polova i dalje podrazumijeva kao širok koncept sveobuhvatnih politika i mjera kojima se uspostavlja suštinska jednakost polova. Međutim, osim mjera koje su obuhvaćene nacionalnim Planom postizanja rodne ravnopravnosti u periodu 2013-2017. godine i godišnjim planovima kojima se sprovode u okviru ovog instrumenta, Zaštitnik podsjeća na čitav niz problema sa kojima se suočava crnogorsko društvo u nastojanju oživotvorenja navedenih planova", rekao je Baković. 

To su, smatra on, prije svega, diskriminacija na području rada i zapošljavanja (uključujući mobing) sa posebnim osvrtom na koncept ostvarivanja i zaštite materinstva, problem političke participacije i odsustva žena iz ključnih djelova procesa odlučivanja, nejednakost i tradicionalni pristup kod ostvarivanja imovinskih prava kao i stereotipi u određivanju uloge žene u porodici i nedostatak priznavanja takozvanog neformalnog rada.

"Tu su i pritisci kojima su izložene žene kroz višestruku diskriminaciju u romskim porodicama i seoskim domaćinstvima i posebno status žrtve u domenu porodičnog nasilja u svim oblicima, uključujući i nedostatak efikasne podrške žrtvama ovih delikata", rekao je Baković.

Kako je kazao, u ime istinskih vrijednosti, poštovanja, zaštite i unaprjeđenja uloge žena, Zaštitnik čestita ovaj praznik.

"I ujedno apeluje na državne organe, predstavnike nevladinog sektora ali i sve članove društvene zajednice da pruže svoj maksimum i združenim djelovanjem daju konkretan doprinos poboljšanju i jačanju prava žena u Crnoj Gori", zaključio je Zaštitnik.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније