Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 09. 2016. 10:09 >> 11:23
16

BAKOVIĆ PORUČIO

"Svi moramo osuditi grafite u Pljevljima"

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković izrazio je oštar protest zbog uvrjedljivih grafita u Pljeviljma, za koje je kazao da neodoljivo podsjećaju na period za koji smo mislili da je daleko iza nas.

"To je posebno značajno ako se imaju u vidu bliža prošlost i događaji koji su oskrnavili sliku jednog od gradova koji su bili primjer međuetničkog sklada i suživota osoba različitih vjera i nacionalnosti. Pljevlja su bila i moraju ostati centar okupljanja, tačka susreta na tromeđi država na kojoj su nastale briljantne umotvorine i baština jedne multietničke i multinacionalne kulturne sredine, rođena brojna prijateljstva, začeti vrhunski sportski rezultati i udareni temelji višedecenijske saradnje", rekao je Baković.

On je naglasio da svaki pokušaj poništavanja tih vrijednosti mora biti osuđen, prvo od građana Pljevalja, ali i od cijele Crne Gore i svih relevantnih društvenih faktora koji kreiraju život u njoj.

"Iako se utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje počinilaca podrazumijeva, Zaštitnik posebno ističe društvenu svijest koja takve poruke mora da prepozna kao govor mržnje bez obzira kako će ga kvalifikovati državni organi kojima je to posao. Uostalom, utvrđivanje individualne krivične odgovornosti je obaveza države, a društvena osuda pitanje savjesti svakog ponaosob, koji svoju budućnost gradi u multietničkoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori, uključujući i one koji po prirodi svojeg djelovanja moraju biti prvi u osudi ovakvog čina", istakao je Baković.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније