Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2016. 16:02 >> 15:56
1

ĐURIĆ PREDLAŽE

Formirati odjeljenje za zaštitu novinara

U Crnoj Gori bi trebalo formirati odjeljenje za zaštitu novinara i slobodu javne riječi, ocijenio je predsjednik Udruženja novinara Crne Gore (UNCG), Novica Đurić, navodeći da je novinarska profesija prije 20 godina bila u značajnijoj mjeri poštovana.

On je, u intervjuu za PR Centar povodom Dana novinara Crne Gore 23. januara, kazao da postoji mnogo problema sa kojima se crnogorski novinari suočavaju – od neriješenog zdravstvenog osiguranja, ugovora o radu do fizičkih napada.

„Novinare u Crnoj Gori biju i prebijaju i na tome se nije stalo. U Crnoj Gori bi trebalo da se formira jedno odjeljenje za zaštitu novinara i slobodu javne riječi. Sve drugo u Crnoj Gori može da se zaštiti“, rekao je Đurić.

Nijedna informacija, kako je istakao, ne može da bude na vrijeme obezbijeđena ukoliko PR menadžeri ne izađu u susret novinarima.

„Da biste tražili jednu informaciju iz nekog Minstarstva, pošaljete zahtjev, i nakon toga se čeka kada ministar ima vremena da odgovori, a novinar ne može da čeka na to kad je neki ministar ili njegov činovnik raspoložen da odgovori na postavljena pitanja“, naveo je Đurić.

To, kako je rekao, nije poznavalo novinarstvo unazad desetak, 15 i 20 godina.

„Tada su novinari bili jako uvaženi, poštovani, ali su i novinari poštovali sagovornike, činjenice i događaje“, kazao je Đurić.

Kako je dodao, vlasnička struktura u novinarstvu se promijenila.

„Danas su skoro sve televizije i novinske kuće privatne, drugi su interesi, živi se od dohotka. Ranije je država pretežno finansirala novinare i novinske kuće, ali bez obzira na to novinari nisu bili sluge režima“, naveo je Đurić.

On smatra da su današnje novinarstvo i novinarstvo od prije 20 godina dva svijeta.

„U današnjem statusu, naše kolege novinari su nosači diktafona i mikrofona, kojima vlasnici kad god požele uzmu to sredstvo za rad i pošalju ih kući“, rekao je Đurić.

Novinarstvo u Crnoj Gori se, kako je ocijenio, u značajnoj mjeri pretvorilo u „dogovorno novinarstvo“.

Upitan na koji način crnogorski novinari mogu da se izbore za svoja prava, a da ne budu sankcionisani, Đurić je kazao da bi novinari trebalo da se pridržavaju Kodeksa novinara, ali da ga se oni „pridržavaju po potrebi“.

„Ako jedna država ima legalne institucije, novinarska udruženja kao strukovne organizacije, ako je efikasno sudstvo, onda su to neke institucije koje ozbiljno mogu da se bave svim onim što nije poštovanje zakona, časti i dostojanstva svakog čovjeka“, kazao je on.

Govoreći o aktivnostima UNCG, Đurić je kazao da ta strukovna organizacija 23. januara slavi 70 godina postojanja, i svake godine povodom tog datuma raspiše kokurs za dodjelu novinarskih nagrada.

„UNCG od države nije dobilo nijedan cent. Udruženje ove godine treba da dodijeli nagrade, sve to članovi te organizacije finansiraju iz svojih članarina“, ukazao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније