Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

16. 05. 2024. 21:30 >> 21:30

"posljednja šansa da se reaguje"

Južna Afrika traži od suda UN u Hagu da naredi prekid vatre u Gazi

Južna Afrika je danas zatražila od Međunarodnog suda Ujedinjenih nacija u Hagu da naredi primirje u Pojasu Gaze.

To je bio treći put da je Međunarodni sud pravde održao saslušanja o sukobu u Gazi otkako je Južna Afrika u decembru pokrenula postupak pred sudom optužujući Izrael za genocid.

Ambasador Južne Afrike u Holandiji Vusimuzi Madonsela pozvao je vijeće sastavljeno od 15 međunarodnih sudija da naredi Izraelu da se "potpuno i bezuslovno povuče" iz Pojasa Gaze.

Sud je već utvrdio da izraelske vojne operacije predstavljaju "stvarni i neposredan rizik" za palestinsko stanovništvo u Gazi.

"Ovo bi mogla biti posljednja šansa za sud da reaguje", rekao je irski advokat Blin Ni Gralaj, koji je dio pravnog tima Južne Afrike.

Južna Afrika tvrdi da je vojna operacija daleko nadmašila opravdanu samoodbranu: "Akcije Izraela u Rafi su posljednji korak u uništenju Gaze", rekao je advokat Von Lou.

Prema posljednjem zahtjevu, prethodne preliminarne naredbe Suda nisu bile dovoljne za rješavanje "brutalnog vojnog napada na jedino preostalo utočište za narod Gaze u Rafi".

Izraelu će biti dozvoljeno da odgovori na ove optužbe u petak.

Sud inače ima široka ovlašćenja da naloži prekid vatre i druge mjere, ali nema načina da natjera strane da ih se pridržavaju.

Egipat je u nedelju objavio da planira da se pridruži slučaju. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izraelske vojne akcije "predstavljaju otvoreno kršenje međunarodnog prava, humanitarnog prava i Četvrte ženevske konvencije iz 1949. godine o zaštiti civila tokom rata".

Još nekoliko zemalja je takođe nagovijestilo da planiraju da intervenišu, ali su do sada samo Libija, Nikaragva i Kolumbija podnijele zvanične zahtjeve za to.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније