Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

M.M.Lj.

01. 07. 2024. 08:05 >> 08:09

IKOVIĆ

Trajno će riješiti problem neprijatnih mirisa sa farme svinja

Problem neprijatnih mirisa koji se šire sa farme svinja u Spužu, uskoro će biti riješen, saopšteno je iz Pokreta preokret. U pripremi je projekat izgradnje zatvorenih laguna i rekonstrukcije separatora đubriva na tečni i čvrsti dio koji će biti završen za 18 mjeseco, a koštaće oko milion i po.

Tokom posljednjih mjesec dana Pokret preokret dobio je veliki broj prijava i poziva građana sa koji su se žalili na neprijatne mirise na farmi svinja u Spužu.

Odbornik Preokreta Vuk Iković je farmu obišao sa tehničkim direktorom za agrar i investicije Jaroslavom Stupavskim.

"Ove godine neprijatni mirisi su i dalje prisutni ali u manjoj mjeri nego prethodnih godina jer se vrši uredno izđubravanje i održavanje higijene objekata u kojima su svinje. Objekti se tretiraju preparatima na biljnoj bazi koji povećavaju higijenu svinja i smanjuju emisiju amonijaka tj. neprijatnih mirisa. Jaki neprijatni mirisi koji se javljaju obično u trajanju oko sat vremena potiču od prenosa đubriva iz jedne lagune u drugu", saopšteno je iz Pokreta Preokret.

U pripremi je projekat izgradnje zatvorenih laguna i rekonstrukcije separatora đubriva na tečni i čvrsti dio.

"Ovo će po riječima predstavnika farme eliminisati veći dio neprijatnih mirisa. To je model koji se primjenjuje za farme koje su smještene u naseljima. Ova tehnička nadogradnja će biti završena za 18 mjeseci, a koštaće oko milion i po eura. Nove lagune treba da budu pokrivene tako da neće biti uticaja visokih temperatura na direktno isparavanje đubriva u okolinu", navodi se u saopštenju.

Izazov za vlasnika farme je upravljanje tečnim i čvrstim đubrivom.

"U planu je da se đubrivo odvozi na njihovo poljoprivredno imanje u Šasu u Ulcinj kao i da se besplatno ustupa zainteresovanim poljoprivrednicima iz Danilovgrada. Zato smo već urgirali ka Opštini da poveže poljoprivredna gazdinstva sa farmom svinja u cilju stvaranja obostrane koristi jer uz pravilnu upotrebu ovo organsko đubrivo može obogatiti zemljište", kažu iz Pokreta Preokret.

Odbornik Iković je takođe upoznao predstavnika farme sa njihovim obavezama iz oblasti zaštite životne sredine kao i činjenicom da ispunjavanje poljoprivrednih standarda vodi zaštiti životne sredine.

"Zato smo već uputili dopis Opštini kako bi investitor što prije ušao u proceduru dobijanja ekološke saglasnosti bez koje ne može konkurisati za sredstva koje Vlada odobrava za unaprjeđenje svinjarstva", navodi se u soapštenju.

Krajem godine investitor planira sadnju zaštitnog zelenog pojasa oko farme svinja kada će biti usađene vrste koje će dodatno povećati vrijednost Parka prirode „Rijeka Zeta“.

"Da je zelenilo usađeno prije 10 godina danas bi šuma okruživala farmu, a neprijatni mirisi bi bili manji, ali bolje ikada nego nikad. Saradnja između predstvanika mještana i investitora vodi unaprjeđenju poslovanja preduzetnika, čini opštinu bogatijom, a mještani pri tome ne gube red i mir već imaju korist od razvoja lokalne ekonomije", zaključili su iz Pokreta preokret.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније