Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ R.B. ]

30. 05. 2023. 14:32   >>  14:32

IZABRANO IDEJNO RJEŠENjE

Zoo vrt u Beranama biće po ideji autora iz Kine

Međunarodnim konkursom za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoo vrta u Beranama izabran je rad autora iz Kine, kojima je dodijeljena prva nagrada od 20.000 eura. Drugoplasirano je rješenje “ARHITEKTIM” iz Srbije za 10.000, a treću nagradu u visini pet hiljada eura dobili su autori iz “No form architects” iz Crne Gore.

Članovi žirija bili su glavni državni arhitekt Vladan Stevović, prof dr Vladan Đokić rektor beogradskog Univerziteta, prof dr Saša Čovor – stručni član sa Arhitektonsko - građevinsko – geodetskog fakulteta iz Banja Luke, prof dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Begradu, predstavnik Inženjerske komore CG Nikola Novaković, te glavna gradska arhitektica beranske opštine Sonja Simeunović Vuković i menadžer Opštine Marko Lalević.

U objašnjenju žirija piše da je prostorni i programski koncept prvorangiranog rada u potpunosti zadovoljio uslove i ravnomjerno aktivirao sve djelove na lokaciji desne obale Lima. Planirane urbane strukture koriste veze sa terenom i obalom.

"Istovremeno je kreiran novi identitet u prostoru u potpunosti kontekstualizovan na zadato okruženje koji daje nove ambijentalne vrijednosti urbanoj matrici grada. Premetni rad ima posebnu vrijednost u dijelu tretmana prostora za boravak i smještaj jedinki kroz uvođenje vještačke prirodnosti koja simulira njihovo prirodno stanište. Zadovoljene su programske obaveze zadate konkursnim zadatkom, savremenim principima oblikovanja i materjalizacije funkcionalno su povezani traženi sadržaji", piše u Odluci stručnog žirija.

Dodaje se da je ispunjen cilj konkursa da se na adekvatan način kroz dugoročnu realizaciju projekta fazno valorizuje zapušteni prostor.

"Visoko rastinje koje postoji na terenu je uglavnom sačuvano. Arhitektonsko urbanističkom formom su stvoreni vizuelni efekti unutar i van predmetnog područja. U parternom uređenju prostora kao i materijalizaciji izgrađenih struktura primijenjeni su savremeni, održivi i ekološki materijali a u skladu sa datom temom. Faznost izgradnje je data kroz prikaz različitih prostornih cjelina koje mogu da funkcionišu nezavisno", navodi se.

Konkurs je raspisan u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji Opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprineti edukaciji i unapređenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније