Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tufik Softić ]

10. 06. 2023. 07:35 >> 07:35

BERANE

CITES centar rješava problem nelegalnih zooloških vrtova

Nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nedavno objavilo rezultate međunarodnog Konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoo-vrta u Beranama, iz lokalne uprave u ovom sjevernom gradu nadaju se da će taj projekat početi ubzo da se realizuje.

"Radujemo se što se stvaraju preduslovi da Berane dobije jedan reprezentativni jedinstveni kompleks u Crnoj Gori koji će biti i turistička atrakcija za širi region. Svakako da je potrebno da se sprovede još niz priprema i procedura kako bi se krenulo sa planiranim radovima, ali se iskreno nadam da će nakon obezbjeđivanje sredstva iz Evropskih fondova, početi u našem gradu da se gradi zamišljeni ZOO vrt sa prihvatilištem za zaštićenu vrstu životinja”, kazali su iz Opštine Berane.

Oni su dodali da realizacija ovog projekta podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta.

“Osim toga, realizacija ovog projekta je pretpostavkada dobijemo znatno više posjetilaca i turista koji će izraziti želju da dođu i upoznaju naš grad. Sve to zajedno daje šansu za brži razvoj ovog područja”, saopštili su iz Opštine Berane.

Na konkurs za idejno rješenje bilo je pristiglo ukupno 22 rada, a žiri je odlučio da prvu nagradu u iznosu od 20.000 eura dodijelio radu čiji su autori Zheming Yang, Jun Yin, Liuqing Yand, Wenfang Zhang, Pengfei Hu i Wenxuan Zhang iz Kine.U obrazloženju je navedeno da je konkurs raspisan u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprinijeti edukaciji i unaprijeđenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije.

Naglašeno je da se od učesnika konkursa očekivalo da ponude rješenje koje će, uz svo uvažavanje prirodnih i morfoloških odlika prostora, predložiti novi specifičan sadržaj koji će na adekvatan način tretirati rijeku i ostale zatečene i planirane elemente kontaktne zone obuhvata.

Raspisani konkurs se odnosio na pracelu poznatu kao Luški lugovi, veličine 5,8 hektara koja se nalazi u okviru DUP-a "Desna obala Lima".

Još prije osam godina iz Vlade Crne Gore saopšteno je da će Evropska unija finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama. Iz tadašnje lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt, i CITES centar, ali do sada nije bilo ništa od toga, pa je završetak konkursa za idejno rješenje prvi konkretan korak u tom pravcu.

Osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i tako se pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Dodaju da se na ovaj način,između ostalog, daje i doprinos ispunjavanju obaveza prema Evropskoj uniji.

“Da se radi o izuzetno korisnom projektu širih razmjera ukazuje i činjenica da se osnivanjem ovog centra daje doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz poglavlje 27. Stoga smatramo da će Opština Berane ovim projektom dati svoj doprinos pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru”, kazali su iz Opštine Berane.

Kada je priča o CITES centru prvi put pomenuta, lokalna javnost nije previše u to vjerovala. Obični građani ni sada nemaju previše povjerenja, sve dok, kako kažu, ne vide vide da je stigao novac iz EU fondova, i dok se ne postavi kamen temeljac.

Ako dodje do skorije relaizacije projekta CITES centra i zoo vrta u Beranama, svi privatni i neregistrovani zoološki vrtovi moraće da budu brzo zatvoreni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније