Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

23. 10. 2022. 07:10 >> 07:10
2

OBEĆANjE OSTALO NA PAPIRU

Beranski zoo vrt na čekanju osam godina

Prošlo je osam godina otkako je predviđeno da Berane dobije Zoo vrt. Mnoštvo obećanja ostalo je samo na papiru uprkost tome što je tadašnje rukovodstvo tog grada uvažilo sve preporuke i zahtjeve Ministarstva turizma.

"Sve obaveze koje su bile sa naše strane mi smo ispunili u rekordnom roku. Ali, da li se neko predomislio iz tadašnje Vlade da taj projekat, možda, bude u Beranama ili da bude u nekoj drugoj Opštini. Ne znamo šta se dešavalo. To je sve bilo, iz godine u godinu se pomjeralo i praktično je počelo da podsjeća na beranski aerodrom, priču o otvaranju Beranskog aerodroma", kazao je za TVCG Marko Lalević, menadžer Opštine Berane.

Odluka grada da svoju turističku i zabavnu ponudu proširi novim sadržajima minirana je, kaže Lalević, na državnom nivou. Projekat je, pretpostavlja , trebalo izmjestiti u neku drugu sredinu.

"Sumnjali u iskrene namjere Ministarstva prethodnog da će to tako biti. Čak su se čule neke priče da možda Berane nije najbolja destinacija za to, da bi to možda trebalo da bude u Podgorici zbog klime, ali kad smo mi naveli da i u BG i na drugim mjestima gdje je kontinentalna klima isto postoje zološki vrtovi, onda smo im izbili te adute", navodi Lalević.

Kec u rukavu aktuelne opštinske vlasti jeste novi urbanistički projekat. I to međunarodni. Ideja o ZOO vrtu ostaje i njena realizacija je izvjesna.

"Raspisan je konkurs, radovi su trebali da pristignu do 30. septembra ove godine. Ja sam juče kontaktirao Ministarstvo ekologije. Rekli su mi da zbog sajber napada na Vladu još nemaju konačan spisak radova koji je pristigao, ali ima nekih radova, jedan je čak iz Indije", dodaje Lalević.

Riješeni da u svom gradu nakon gotovo decenijskih balansiranja između države i obećanja nadležnih, naprave od Berana destinaciju koja bi postala atrakcija za ljubitelje životinja, lokalna uprava vjeruje da će pored svih ranijih teškoća napraviti dobar potez. No, koliko će to da košta?

"Bila je državna inicijativa, biće i državni projekat. Opština tu može da uradi ono što je uradila do sada. Možemo da pomognemo sve – dali smo lokaciju, uradili plansku dokumentaciju , izdali smo sve tehničke uslove za to. Pomoći ćemo koliko se može ali taj objekat je, kako sam naveo, potreban i državi zbog otvaranja poglavlja 27. i mislim da će se u državi naći sredstva, a projekat ćemo otprilike znati koliko košta tek kada se bude uradio glavni projekat", zaključuje Lalević.

Hoće li entuzijazam u beranskoj Opštini biti opravdan i da li će zoo vrt oplemeniti turističku i zabavnu ponudu grada znaće se uskoro. Kada, možda, sajber napadi budu isključeni kao razlog zbog kojeg se još uvijek ne zna ništa o broju pristiglih radova o parku i o kojem se i danas još uvijek samo govori.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније