Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ B.B. ]

08. 03. 2022. 12:40 >> 13:22

U NP DURMITOR

Otvorena osmomartovska izložba domaće radinosti

Tradicionalna osmomartovska izložba domaće radinosti, u Centru za posjetioce NP Durmitor, koja se organizuje skoro već 50 godina, otvorena je danas.

Kako naglašavaju u NP Durmitor, izložba je posvećena ženama Durmitora, njihovim ulogama, vještinama koje se ogledaju kroz predmete i rukotvorine koje izrađuju i od kojih je često u prošlosti zavisio ekonomski i društveni prosperitet porodica.

Izložba je posvećena ženama Durmitora, njihovim ulogama, vještinama koje se ogledaju kroz predmete i rukotvorine koje izrađuju i od kojih je često u prošlosti zavisio ekonomski i društveni prosperitet porodica. Cilj izložbe je očuvanje i promocija tradicionalnog kulturnog nasljeđa durmitorskog područja.

"Svi zainteresovani posjetioci, pored posjete ovom zaštićenom području, u prilici su da pogledaju i kupe raznovrsne i autentične predmete lokalnih proizvođača mještana, izrađene od prirodnih materijala, kamena i drveta, kao i ručne radove vezilja, tkalja i pletilja. Radovi će biti izloženi u Centru za posjetioce u Upravnoj zgradi do kraja marta. Izložba je takmičarskog i prodajnog karaktera. Dodjeljuju se nagrade u tri kategorije: rezbarski radovi, tkanje i pletenje, kao i vez. Dio radova se otkupljuje za potrebe suvenirnice NP Durmitor čime se njeguju tradicionalano dobri odnosi sa lokalnom zajednicom", navode u saopštenju.

Pozivu Nacionalnih parkova Crne Gore da svoje ručno rađene predmete izlažu ove godine odazvalo se čak 24 lokalna proizvođača.

Radno vrijeme Centra za posjetioce NP Durmitor je radnim danima od 7 h – 15 h, a kako naglašavaju, cilj izložbe je očuvanje i promocija tradicionalnog kulturnog nasljeđa durmitorskog područja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније