Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ rtcg.me ]

26. 03. 2023. 18:14   >>  19:26 2

GRAĐANSKA ALIJANSA

Ispitati postupanje ljekara prema Mrvaljeviću, policajci da ne prisustvuju pregledima

Nužno je hitno sprovesti adekvatnu istragu i identifikovati ljekara koji nije registrovao vidljive povrede Jovana Mrvaljevića nakon nedavno objavljenih fotografija sa portala “Libertas”, kazali su iz Građanske alijanse. 

"Davanje podrške zlostavljačima putem falsifikovanja izvještaja ujedno podrazumijeva i 'učestvovanje u torturi' što je nedopustivo za predstavnike medicinske struke i nameće im i krivičnu odgovornost pored samih vršioca torture", poručili su iz Građanske alijanse. 

Oni su podjetili na Instanbulski protokol, po kojem zdravstveni stručnjaci imaju dvostruke obaveze. 

"Pri čemu je njihova primarna dužnost prema pacijentu da zastupaju najbolje interese te osobe, a opšta obaveza prema društvu da osiguraju da pravda bude zadovoljena i kršenja ljudskih prava spriječena. Samim tim, oni moraju donijeti nepristrasnu procjenu pacijentovog zdravlja i postupati u skladu s tim", istakli su iz Građanske alijanse.

Upozoravaju da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede. 

"Građanska alijansa je u prethodnom periodu registrovala veći broj praksi koje ljekari moraju što prije promijeniti a odnose se na to da izvještaji ne navode jasno utvrđene povrede, kao i da pacijente pregledaju u prisustvu policijskih službenika čime se narušava odnos povjerljivosti te na taj način ljekari mogu biti pod pritiskom i uticajem istih", naglasili su iz Građanske alijanse. 

Podsjetimo, Nikšićanin Jovan Mrvaljević uhapšen je krajem 2020. godine, a iako je osim davljenja i gušenja bio i brutalno prebijen u ljekarskom izvještaju nakon što je doveden u Urgentni centar konstatovano je da nema vidljivih povreda. Tu informaciju za Portal RTCG potvrdila je advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Mrvaljevića i koja je potvrdila da je njen branjenik na fotografijama policijske torture koje su nedavno objavljene.

Pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj su bili, pod komandom Mirka Banovića, Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovora nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima, prenio je nedavno "Libertas".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније