Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

24. 05. 2024. 06:39 >> 08:45
Čitaj mi:

SAMO 20 DANA ZATVORA ZA NEDZVOLJENE POLNE RADNJE

Sude po starim odredbama KZ a ko će za to da odgovara?

Čini se da u Osnovnom sudu u Baru nijesu upoznati sa "novim" odredbama Krivičnog zakonika iz januara 2022. godine kojima je pooštrena kaznena politika za sva djela protiv polne slobode maloljetnika, poručila je u izjavi za Portal RTCG izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Sutkinja barskog Osnovnog suda Valentina Vuković, očito, nije uzela u obzir te novine jer je na samo 20 dana zatvora osudila okrivljenog I.S. (55) za nedozvoljene polne radnje nad maloljetnicom. On je u julu prošle godine u kabinu toaleta uveo stranu državljanku i dodirivao po intimnim djelovima tijela, protiv njene volje.

Međutim, ovakva kazna zatvora nije prepoznata Krivičnim zakonikom ni za bilo koje drugo djelo, pa je Osnovno državno tužilaštvo Bar žalbom tražilo ukidanje ove presude i vraćanje na ponovno odlučivanje.  O njihovoj žalbi odlučiće Viši sud.

Portparol Osnovnog suda u Baru sutkinja Tamara Spasojević za Primorski portal je rekla da je dosadašnja praksa Osnovnog suda u Baru za krivično djelo nedozvoljene polne radnje "pokazala da su uvijek izricane visoke kazne zatvora u rasponu od šest mjeseci zatvora pa do maksimuma koji je predviđen za ovo krivično djelo - od dvije godine zatvora".

Na ovakvu izjavu Mihailović za naš Portal navodi sledeće: 

“Čak je sutkinja dosudila kaznu koja je najniža od bilo koje propisane tim Zakonom, jer niže od 30 dana nema u tom propisu ni za jedno krivično djelo”, ističe Mihailović.

 

I advokatica Marijana Laković Drašković upozorila je da kazna zatvora ne može biti kraća od 30 dana niti duža od 20 godina.

"Ukoliko je zaista izrečena ovakva kazna, taj sudija ili sutkinja, u konkretnom slučaju se radi o sutkinji,  sada da polaže ispit na Pravnom fakultetu, sigurna sam da ne bi položila", navela je ona u izjavi za TVCG.

Laković Drašković smatra da će Viši sud ovom predmetu dati prioritet kako bi zaštitio žrtve.

Kaznena politika po kojoj je postupila sutkinja iz Bara važila je do izmjena Krivičnog zakonika 2022. godine. Tada su uvedene strože sankcije i za ostala krivična djela protiv polne slobode, posebno u slučaju kada su žrtve maloljetnici i nemoćna lica.   

Za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac može biti kažnjen i kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina.

Sutkinja u Baru je, prilikom donošenja odluke kao olakšavajuće okolnosti cijenila porodične prilike okrivljenog, jer je oženjen i otac četvoro djece, priznanje krivičnog djela i činjenicu da ranije nije osuđivan.

Portparolka Osnovnog suda u Baru potvrdila je da je protiv presude od 19. aprila Osnovno državno tužilaštvo u Baru izjavilo žalbu 16. maja.

I. S. je u pritvoru bio od 28. jula do 17. avgusta prošle godine, a krivično djelo je izvršio u julu prošle godine.

Barska policija ga je uhapsila zbog sumnje da je stranu državljanku, maloljetnicu, uveo u kabinu javnog toaleta i dodirivao po intimnim djelovima tijela, protiv njene volje.

On je to učinio dok je bio na radnom mjestu gdje je obavljao poslove održavanja javnog toaleta.

Kad je ona izašla iz kabine i uputila se ka izlazu on joj je prišao i obgrlio je oko vrata, stavljajući joj ruku na desno rame, a potom je lijevom rukom počeo dodirivati po grudima, ljubiti u obraz.

Maloljetnica se opirala, a okrivljeni je pustio kad je rekla da joj je otac tu. 

U presudi se navodi da je I.S. “svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, u cilju zadovoljenja seksualnog nagona”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се