Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Montesong

M.M.Lj.

10. 10. 2024. 09:53 >> 11:51
3
Čitaj mi:

Eurosong

Montesong 2024: Selekciona komisija saopštila imena 16 finalista

Nakon razmatranja rekordnog broja prijava, Selekciona komisija je odabrala pjesme koje će biti predstavljene na festivalu Montesong. Pobjednička kompozicija predstavljaće Crnu Goru na „Eurovision Song Contest 2025“ u maju, u Švajcarskoj.

 

Nakon razmatranja rekordnog broja prijava, selekciona komisija je odabrala pjesme koje će biti predstavljene na festivalu Montesong. Pobjednička kompozicija predstavljaće Crnu Goru na „Eurovision Song Contest 2025“ u maju, u Švajcarskoj.

Komisija je razmotrila rekordnih 37 prijava i odabrala sljedeće finaliste, navedene po abecednom redosljedu:

  1. ANASTASIJA KOPROLČEC - Kraj
  2. BEND "9" - Stop war
  3. BOBAN RAJOVIĆ - Suze
  4. DOLCE HERA - Repeat
  5. ĐURĐA - To ljubav je
  6. GLUMCI BEND - San
  7. ISAK ŠABANOVIĆ - Ljeto, ljeto, ljeto
  8. KEJT - Obala raja
  9. LUKA PERAZIĆ I RADE VUKČEVIĆ - Dva srca
  10. LUKA RADOVIĆ - Kada dođe maj
  11. MILENA VUČIĆ - Škorpija
  12. NEMANJA PETROVIĆ - Među zvijezdama
  13. NEONOEN - Clickbait
  14. NINA ŽIŽIĆ - Dobro došli
  15. TINA DŽANKIĆ – Nova
  16. VERICA ČULJKOVIĆ - Čuješ li

Komisija je takođe odabrala i troje učesnika i pjesama u slučaju da neko od gore navedenih finalista odustane ili ne ispoštuje rok za dostavljanje konačnih snimaka.

TAMARA ŽIVKOVIĆ - Poguban let

HANIBAL - Čuvaj me

DANIJEL POPOVIĆ - Kano kastigan

Predsjednik selekcione komisije Boris Šarančić kazao je da su od 37 prijava četiri diskvalifikovane u startu.

„Prva je diskvalifikovana jer je potpuno bila na engleskom jeziku, a propozicije su bile da minimum 51 odsto treba da bude na jezicima u službenoj upotrebi, dvije su diskvalifikovane zbog prekoračenja dužine, a četvrta zato što je autor na Instagram profilu prije nekoliko dana objavio i naziv kompozicije što je jasno bilo kršenje pravila“, kazao je Šarančić.

Umjetnička direktorica festivala Vladana Vučinić je istakla da su finalisti na spisku poređani po abecednom redu, a ne po broju bodova koje su dobili od Selekcione komisije.

„Ne želimo objavljivati bodove u ovom momentu zbog toga što bi to krajnje možda uticalo i na žiri na Montesongu ili na publiku“, kazala je Vučinić.

Ona je najavila da će svi učesnici moći da preuzmu protokole glasanja, po završetku festivala.

„Učesnici koji nijesu prošli, kada se završi čitav proces Montesonga će imati uvid u bodove od strane selekcione komisije. Kada se završi taj proces, moći će da dođu u RTCG, da dobiju kopiju bodovanja ukoliko žele. Sada, dok traje čitav ovaj proces ne želimo da otkrivamo da ne bismo kompromitovali i da se ne bi neko favorizovao“, kazala je Vučinić.

Direktor festivala Montesong Danijel Alibabić je kazao da su zastupljeni razni žanrovi.

„Pohvalio bih selekcionu komisiju, koja je na neki način proširila vidike i prepoznala našu želju da festival bude raznovrstan. Naša ideja je bila da sve ciljne grupe budu ispred televizora i prate Montesong. Komisija se trudila da to bude u okvirima koji zadovoljavaju kriterijume. Mene raduje da imamo 10 crnogorskih autora i to je zaista odličan podatak s obzirom na to da je konkurs bio otvoren za sve autore širom svijeta“, naglasio je Alibabić.

Vučinić je kazala da slanje predstavnika na Eurosong nije „bacanje para“ kako se ranije moglo čuti,  baš iz razloga što Montesong promoviše naše autore koji treba od toga da žive.

„Mislim da je to na godišnjem nivou mala suma kada uporedimo sa brojnim sportskim takmičenjima na koje šaljemo naše sportiste i to država finansira. A mi sada imamo 10 crnogorskih autora“, kazala je ona.

Sve kompozicije ćemo čuti 10. novembra.

„Htjeli smo da publika čuje  ranije i da steknu utisak o kompozicijama i izvođačima, kako bi 27. novembra znali za koga će glasati“, kazao je Alibabić.

Vučinić je najavila da ćemo u revijalnom dijelu 27. novembra imati priliku da čujemo i jednu pobjednicu Evrovizije.

Šarančić je napomenuo da se u oviru 16 odabranih kompozicija broj bodova kretao u rasponu od 399 do 667 koliko je dodijelio selekcioni žiri.

Komisija je sastavljena od predstavnika Radija i Televizije Crne Gore i Udruženja estradnih umjetnika i izvođača:

Predstavnici RTCG:

Predsjednik Komisije: Boris Šarančić - urednik zabavnog programa TVCG

Dražen Bauković - novinar i urednik muzičkih emisija

Eva Papović - muzička urednica na TVCG

Ana Petrović - muzička urednica na RCG

Predstavnici UEUI:

Renata Perazić - muzičarka i autorka

Marija Božović - muzičarka i autorka

Natalija Pavićević – tekstopisac

Do 14. oktobra svih 16 učesnika imaju rok da na mail evrovizija@rtcg.me pošalju svoje tekstove i prevod na engleskom jeziku.

Do 01. novembra bi trebalo da dostave finalne snimke svojih kompozicija.

Pjesme finalista će biti objavljene na YouTube kanalu festivala Montesong 10. novembra. Montesong će se održati 27. novembra, na Dan Radija i Televizije Crne Gore, u sportskoj dvorani Voco u Podgorici.

Na festivalu biće dodijeljena i nagrada za najbolju interpretaciju “Snežana Ćosović“.

Organizatori festivala, RTCG i Udruženje umjetnika, ove godine su udružili snage kako bi crnogorskim muzičarima obezbijedili platformu za plasman novih pjesama i promociju savremenih muzičkih trendova. Ova saradnja omogućava dodatni podsticaj domaćoj muzičkoj sceni i pruža priliku mladim talentima da se afirmišu.

Više informacija o festivalu i finalistima biće dostupne u rubrici Montesong na Portalu RTCG. Pratite Montesong i na društvenim mrežama Facebook, Instagram, X.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се