Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

17. 07. 2024. 08:30 >> 08:31
Čitaj mi:

BRITANSKA STUDIJA

Namirnice koje štite od UV zračenja

Ishrana bogata voćem i povrćem ljeti može da doprinese zaštiti kože od sunca.

 

Britanski naučnici su nedavno u svom istraživanju dokazali da osobe čija se ishrana bazira na voću i povrću imaju i zdraviju i sjajniju kožu. Taj učinak pripisuje se prvenstveno karotenoidima, crvenkasto-narandžastim pigmentima, čiji je najpoznatiji izvor šargarepa, ali i kajsije, dinja, zeleno lisnato povrće, bundeva i breskve.

Karotenoidi igraju važnu ulogu i u zaštiti kože od fotooksidacije izazvane ultravioletnim zračenjem sunca. Iako je, zbog vitamina I minerala, šargarepu dobro jesti sirovu, kuvanje povećava apsorpciju karotenoida u organizmu, kao i dodatak ulja, jer su karotenoidi rastvorljivi u mastima.

Za zaštitu očiju od sunca posebno se ističu karotenoidi lutein i zeaksantin iz zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać i blitva, ali i iz kukuruza, ističu stručnjaci.

Zbog visoke koncentracije aktivnih fitohemikalija glukozinolata, koji se u tijelu metabolišu u moćna antikarcinogena jedinjenja, nutricionisti, takođe, preporučuju brokoli, prokelj, karfiol i kupus.

Glukozinolati su djelotvorna jedinjenja i kad je u pitanju koža. Istraživanje na miševima je pokazalo da klice brokolija mogu da zaštite kožu od štetnog UV zračenja i time smanje rizik od pojave karcinoma kože, piše Indeks.

Visoko na popisu korisnih namirnica nalazi se i bobičasto voće zbog povoljnog učinka na zdravlje kože. Ono sadrži vitamine C i A, kao i minerale gvožđe, kalijum, vlakna, folnu kisjelinu i obilje fitohemikalija koje djeluju antioksidativno.

Crveno voće, na primjer, sadrži elagičnu kisjelinu koja smanjuje razgradnju odnosno propadanje kolagena, što je primarni proces tokom starenja kože.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније