Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.J. [ N1 ]

04. 07. 2024. 07:33 >> 07:33

poboljšavaju metabolizam

Ne bacajte sjemenke lubenice – dobre su za zdravlje

Grickanje sjemenki lubenice poboljšaće izgled vaše kože, koja će postati svjetlija, izgledaće zdravije i sporije će stariti. One poboljšavaju metabolizam i dobre su za zdravlje srca.

U našim krajevima sjemenke lubenice se uglavnom bacaju dok su, na primjer, na Tajlandu veoma cijenjene i važan su prehrambeni proizvod.

Tamo ih rado jedu, ali se izvoze i širom svijeta – svježe, sušene ili u prahu.

Na primjer, kesa sa nešto više od 100 grama osušenih i isjeckanih sjemenki čaja prodaje se na Amazonu za 13 dolara.

Da bi iskoristili njihove prednosti za zdravlje i ljepotu, nije dovoljno da ih samo progutate cijele dok jedete lubenicu, jer će na taj način samo proći kroz probavni sistem, a da ne iskoriste svoje blagodati.

Važno ih je isjeckati ili zagristi i tako ih jesti.

Možete da ih sameljete u prah koji se kasnije dodaje u jela, sokove, ili, propržite na tiganju i grickate. Ako ih osušite i isjeckate, dobićete odličan čaj, prenosi 24sata.

Sadrže važne aminokiseline

Sadrže arginin, lizin, glutaminsku kiselinu, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše tijelo ne može samo da proizvede. Oni su važni, na primjer, arginin poboljšava metabolizam i poboljšava seksualno zdravlje, kao i zdravlje srca.

Bogate su magnezijumom, likopenom

Sto grama sjemenki lubenice sadrži 139 procenata preporučene dnevne potrebe (RDA) za magnezijumom. To je mineral važan za mnoge stvari, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema i normalizaciju krvnog pritiska.

Likopen je važan antioksidans, kojim su sjemenke lubenice takođe u izobilju. Dobar je za zdravlje srca i mušku plodnost. Takođe, sadrže mnogo vitamina B kao što su niacin, folna kiselina, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

Odlični su za lijepu kožu i kosu

Grickanje ovih sjemenki poboljšaće izgled vaše kože, koja će postati svjetlija, izgledati zdravije i sporije stariti. Sadrže masne kiseline koje imaju sposobnost da hidriraju, ojačaju i omekšaju kožu i štite je od akni i drugih kožnih problema.

Takođe će učiniti da vaša kosa zablista – postaće zdravija, jača i sjajnija. Sjeme lubenice takođe sadrži bakar, koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kože i kose, prenosi stethnevs.com.

Recept za zdrav napitak

Oko 30 sjemenki kuvajte u litru vode desetak minuta. Ohladite, procijedite i popijte tu tečnost. Ovaj napitak je dobar za odbranu organizma od bakterija i za čišćenje bubrega od kamenca i peska.

Napravite zdrave grickalice

Prvo sjemenke osušite i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi. S vremena na vrijeme dodajte malo vode u kojoj ste rastvorili so. Ovako pripremljene koštice su veoma ukusne grickalice.

Zdrav je i bijeli dio lubenice

U bijelom dijelu lubenice, koji se nalazi pored same kore i najčešće završava u smeću, ima u izobilju vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin, koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније