Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

20. 06. 2024. 11:33 >> 11:33
Čitaj mi:

EVO KAKO DA IH RAZLIKUJETE

Toplotni udar i sunčanica nisu isto

Zbog toplotnog talasa često dolazi i do zdravstvenih problema. Trebalo bi razlikovati tri stanja, sunčanicu, toplotni udar i toplotnu iscrpljenost.

                                

Sunčanica nastaje prekomjernim direktnim izlaganjem, prije svega glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i porastom tjelesne temperature. Često se mogu javiti, umor i malaksalost, pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha, a kod starijih osoba često može doći i do gubitka svijesti.

Kako bi spriječili nastanak sunčanice, najvažnije je izbjegavati duži boravak na suncu i glavu prekriti adekvatnim šeširom, kačketom ili kapom svijetlih boja. Po mogućstvu glavu i vrat treba povremeno rashlađivati kvašenjem.

Ukoliko se desi da neka osoba dobije sunčanicu, najpre bi je odmah trebalo skloniti sa sunca u prostoriju koja je provjetrena, ali rashlađena i zamračena. Potom bi osoba trebalo da se istušira i da unosi tečnost, manju količinu što češće. Nikako ne bi trebalo da se izlaže suncu narednih dana.

Ako se tegobe nastave ili se pogoršaju, potrebno je javiti se ljekaru.

Sa druge strane, toplotni udar nastaje ne samo zbog prekomernog izlaganja direktnim sunčevim zracima nego i usljed vlažnog i pregrijanog vazduha, pogotovo kod radnika u pekari, kuhinji, kraj visokih peći, ali i u pregrijanom automobilu, javnom prevozu, pa čak i u stanu.

Toplotni udar je stanje u kome se tijelo pregrije u relativno kratkom vremenskom roku. Nastaje naglo, usljed prekomjernog porasta tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama, navodi Index.rs.

Simptomi toplotnog udara su tjelesna temperatura viša od 40 stepeni, opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, a ponekad i gubitak svijesti, što može biti i prvi znak.

Toplotni udar je ozbiljno stanje koje zahtijeva neodložnu medicinsku pomoć zato ako posumnjate na toplotni udar odmah pozovite hitnu pomoć ili se javite najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, neophodno je da učinite sljedeće:

• Osobu odmah sklonite sa sunca ili iz pregrijane prostorije i skinite joj svu suvišnu odjeću
• Umijte je ili istuširajte ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, izložite je strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom)
• Dajte joj tečnost, ukoliko stanje to dozvoljava.

Najbolje je narednih nedjelja izbjegavati kretanje tokom visokih temperatura, sve do odobrenja ljekara.

Tokom vrelih dana moguća je i toplotna iscrpljenost koja nastaje usljed pretjerane fizičke aktivnosti u uslovima povišene spoljne temperature i vlažosti vazduha. Ispoljava se pojačanim znojenjem, grčevima u mišićima, glavoboljom, povraćanjem, poremećajem oštrine vida, padom krvnog pritiska i malaksalošću, kao i gubitkom svijesti.

U slučaju da osoba ima simptome toplotne iscrpljenosti trebalo bi je skloniti u hlad, u rasphađenu prostoriju, dati vodu ili blagi čaj, uz stavljanje hladnih obloga na glavu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније