Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Н1

31. 12. 2022. 18:05 >> 18:01
1

SAVJETI NUTRICIONISTA

Da li zimi treba da jedemo više mesa?

Kad je napolju hladno i temperature padaju ispod nula stepeni Celzijusa, to često može da posluži kao instinkt da posegnemo za obilnijim i kaloričnijim porcijama hrane, pogotovo onim sa mesom, u pokušaju da se ugrijemo. Postavlja se pitanje da li je to ispravno?

Prema riječima Signe Svanfeldt, glavne nutricionistkinje na aplikaciji za zdravu ishranu "Lifesum", zimi zapravo sagorijevamo više kalorija.

"Mi trošimo malo više energije kada nam je hladno, jer naše tijelo koristi više energije da se zagrije. Nasuprot tome, u toploj klimi s visokim temperaturama možemo da se osjećamo više raspoloženi za laganiju hranu", rekla je ona za "HuffPost".

Ona ističe da takođe možemo da osjetimo želju da jedemo više tople hrane nego lakša jela kao što su salate, sendviči i voće.

Svanfeldt dodaje da su prethodna istraživanja iz 2021. pokazala da se naš metabolizam ubrzava kada je hladnije, "dok se naša želja za jelom takođe povećava u poređenju s toplijom klimom".

"Ne treba da pravimo nikakve drastične promjene, iako može da bude mudro da poslušate signale gladi vašeg tijela i obezbijedite dovoljno energije i uravnoteženu raspodjelu makronutrijenata", pojašnjava ona i predlaže uravnotežene i tople obroke s puno proteina, vlakana i nezasićenih masti.

Složeni ugljikohidrati takođe su idealni jer im je potrebno više energije za probavu.

"Ako imate bilo kakav cilj vezan uz težinu, bilo bi mudro pratiti unos kalorija, kako biste bili sigurni da unosite dovoljno, ali i kako biste bili sigurni da ostajete unutar svojih potreba kako biste izbegli da jedete i više od svojih potreba zbog povećane gladi", pojašnjava Svanfeldt.

Dakle, zašto se osjećamo toliko gladni ako nam zapravo ne treba toliko dodatne hrane?

Tekst koji je objavio "The Guardian" ukazuje nato da bi to moglo da bude povezano sa serotoninom, slabljenjem sunčeve svjetlosti što znači da pokušavamo da pronađemo druge izvore sreće, što bi vas moglo dovesti do navika koje se vezuju za unos hrane.

Sunčeva svjetlost pokreće hormon koji stimuliše melanocite, koji može da potisne glad, smanjeni broj dnevnih sati može naknadno da poveća glad i apetit.

Stručnjaci preporučuju pridržavanje unosa prehrane unutar 12-časovnog perioda, iako to nije moguće za sve, ali pomaže u "optimizaciji" šećera u krvi.

Takođe je bolje ne grickati kasno uveče, već otići u šetnju nakon večere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније