Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ N1 ]

27. 09. 2022. 14:21 >> 14:19

ODMARANjE POSLE OBROKA

Šta se dešava kada legnete odmah poslije jela

Nema ništa ljepše od dremke poslije ručka, zar ne? Sa druge strane, mnogi ljekari savjetuju da to nikako ne treba da činimo, jer se to može negativno odraziti na zdravlje.

Kako objašnjava jedan gastroenterolog, postoji mogućnost da se hrana koju ste upravo konzumirali vrati nazad u grlo (zajedno sa malo želudačne kisjeline). 

Ako se to dogodi,  mogu se pojaviti simptomi gorušice, možete osjetiti peckanje u grudima i grlu, imati kisjeli ukus u ustima, a može se javiti i povraćanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Applied Phychology, Nutrition, and Metabolism, takođe je pokazalo zanimljive rezultate.

Sudeći prema njemu, položaj tijela tokom objedovanja utiče na varenje, tačnije na apsorpciju hranljivih materija. Istraživači su proučavali kako jedenje hrane u sjedećem,  uspravnom ili ležećem položaju utiče na varenje. Tako su došli do otkrića da jedenje hrane u ležećem položaju podstiče pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju hranljivih materija – aminokisjelina.

Da li je preporučljivo ležati odmah nakon obroka?

Istina je da zapravo ne postoji scenario u kojem bi ležanje na krevetu nakon obroka bilo preporučljivo. Kako objašnjava stručnjak, osobe sa određenim zdravstvenim problemima treba da budu posebno oprezne. Na prvom mjestu,  pacijentima sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću,  čak i sa stanjima kao što je hijatusna kila,  ne preporučuje se ležanje nakon jela.

Po pravilu, poslije jela je bolje sjedeti ili najmanje 30 minuta šetati. Osim toga, važno je da vodite računa kada večerate, da ne biste punog stomaka išli u krevet. Zbog toga posljednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata prije nego što odete na spavanje, a najbolje bi bilo kada biste nakon večere otišli u kratku šetnju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније