Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.V.

22. 10. 2024. 11:44 >> 11:48
1

HOZE FERNANDEZ

Američke kompanije zainteresovane za skeniranje tereta u crnogorskim lukama

Podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Sjedinjenih američkih država Hoze V. Fernandez poručio je u Vašingtonu tokom ekonomskog dijaloga SAD i Crne Gore da su američke kompanije spremne da ponude rješenja za skeniranje tereta u našim lukama, i da će timovi razgovarati o mogućnostima otključavanja potencijala crnogorskih luka.

"Sjećam se kada sam virtuelno pokrenuo Dijalog 2021. godine, i oduševljen sam što danas možemo obilježiti ovu priliku potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju (ili „MOU“) o ekonomskoj saradnji", rekao je on u uvodnom obraćanju i pozdravio crnogorsku delegaciju.

"Kako otvaramo današnje diskusije, već se radujem ishodima i onome što možemo postići. Ovaj ekonomski dijalog je primjer povjerenja koje gradimo, povjerenja koje nam omogućava da vodimo teške razgovore i stavimo jedni druge na radne zadatke", istakao je Fernandez.

Kaže da se Crna Gora pokazala kao dobar partner.

"Čestitam vam na pozitivnom privremenom izvještaju o napretku u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji je prepoznao naporan rad vaše vlade na unapređenju vladavine prava. Taj rad će donijeti značajne koristi u smislu olakšanja poslovanja i privlačenja investicija u Crnoj Gori", istakao je on.

Podcrtava da se mora nastaviti sa rastom ekonomija.

"Ali moramo imati na umu dugoročni uspjeh, istovremeno naglašavajući prilike za dublju saradnju i ekonomski rast. Moramo osigurati da naši dolazni i odlazni investicioni tokovi budu u skladu sa našim ekonomskim strategijama i neprestano unapređivati investicionu klimu. Takođe, moramo diversifikovati naše lance snabdijevanja i eliminisati ranjivosti. I, moramo preći na čistu energiju", naglasio je Fernandez.

Ali, kako kaže, mora se razgovarati i o kratkoročnim prilikama.

"Američki privatni sektor je najveći svjetski motor rasta, napretka i inovacija. On je idealno pozicioniran da odgovori na potrebe Crne Gore kroz naše prioritetne radne grupe. Ovaj Dijalog je mjesto gdje možemo ukloniti prepreke i postići konkretne rezultate", naveo je Fernandez.

Obavijestio je javnost i da su američke kompanije spremne da ponude rješenja za skeniranje tereta u lukama.

"I naši timovi će razgovarati o mogućnostima otključavanja potencijala vaših dubokovodnih luka. Čuo sam da ste takođe kupili veliki pomorski skener od jedne američke kompanije i da smo nedavno poklonili četiri patrolna broda vašoj mornarici. Želim da vidim još ovakvih povezanosti. Naša vlada i američke kompanije takođe su posvećene pomoći Crnoj Gori u njenoj tranziciji ka zelenoj energiji. Uspjeh u ovoj tranziciji podržaće pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i njenu prosperitetnost kao izvoznika čiste energije. Američke kompanije su ključni akteri u ovoj promjeni, i zato vas pozivam da ih angažujete", naveo je on.

Sjedinjene Države će, poručuje Fernandez, nastaviti da budu glavni partner Crne Gore za sajber bezbjednost i otpornost.

"Mnoge naše agencije rade zajedno kako bi pomogle Crnoj Gori — važnoj saveznici u NATO-u, koja je prioritetno postavila izdvajanje dva procenta za odbranu — da se suoči sa sajber izazovima današnjice i budućnosti.

Za kraj, moj posljednji osvrt — uradimo još više. Gospodine potpredsjedniče Vlade, još jednom vam hvala što ste došli u Vašington i podijelili svoje vrijeme sa nama. Radujem se vašim uvodnim riječima i potpisivanju našeg Memoranduma o razumijevanju", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније