Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ N1 ]

17. 09. 2024. 12:57 >> 13:13
Čitaj mi:

poslao snažnu poruku

Kanadski glumac se na dodjeli Emi nagrada pojavio s krvavim otiskom dlana na licu

Zvijezda serije "Reservation Dogs" D'Pharaoh Woon-A-Tai poslao je snažnu poruku na crvenom tepihu Emi nagrada, uparivši crni smoking sa nečim što je ličilo na krvavo crveni otisak ruke preko njegovih usta.

Ovaj 22-godišnji Kanađanin, potomak Indijanaca Sjeverne Amerike, bio je nominovan u kategoriji glavnog glumca na ceremoniji, navodi Varajeti.

Crvena ruka preko usta postala je simbol pokreta nestalih i ubijenih starosjedilaca, koji podiže svijest o nestalim i ubijenim domorodačkim ženama širom Sjeverne Amerike čiji se glasovi ne čuju, navodi organizacija „Native Hope“.

„Uradio sam ovo za one koji nisu ovdje, ni za mene, ni za vas“, napisao je glumac na svom Instagramu, podijelivši fotografiju sa crvenog tepiha.

Stopa ubistava žena u rezervatima u Sjedinjenim Državama je 10 puta veća od nacionalnog prosjeka, a ubistvo je treći vodeći uzrok smrti domorodaca, prema Institutu „Urban Indian Health“.

U Kanadi broj domorodačkih žena i djevojaka koje su ubijene ili nestale se kreće u hiljadama. Kanadska vlada je izvijestila da je 12 puta veća vjerovatnoća da će nestati ili biti ubijene od neautohtonih žena u zemlji.

Vlada je 2016. godine pokrenula nacionalnu istragu o nestalim i ubijenim ženama i djevojkama. Istraga je pokazala da situacija predstavlja „genocid zasnovan na rasi“ autohtonih naroda koji posebno cilja na žene. Amnesti internešenel je takođe saopštio da broj ubijenih ili nestalih predstavlja „genocidnu krizu“.

„Ne znam šta će nagrada Emi zaista učiniti za zaustavljanje problema sa kojima se svakodnevno suočavamo“, rekao je Woon-A-Tai za novinsku agenciju Canadian Press nekoliko dana prije ceremonije.

„To nam daje nadu. Daje nadu djeci u rezervatu da bi i oni mogli da budu na toj bini i da to urade, i oni to mogu“, dodao je glumac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније