Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

14. 08. 2024. 21:17 >> 21:17
Čitaj mi:

U ŠKOTSKOJ

Najstariji teniski teren na svijetu još uvijek u upotrebi

Pravi tenis igra se na tvrdoj podlozi, a okružen je s četiri zida. Teren je veličine 29,6 x 10,2 metra – i znatno je veći od modernih terena. Takav je i dalje u upotrebi u Škotskoj, a izgradio ga je kralj Jakov peti još davne 1539. godine.

Kraljevski teniski klub Falkland Palace u Fifeu u Škotskoj ponosi se s najstarijim teniskim terenom na svijetu koji je još uvijek u upotrebi.

Napravljen je u stilu "jeu quarre", ili ono što je u 20. vijeku postalo poznato kao „pravi“ tenis na temelju kojeg je nastala moderna igra kakvu danas poznajemo.

Pravi tenis igra se na tvrdoj podlozi, a okružen je s četiri zida. Teren je veličine 29,6 x 10,2 metra – i znatno je veći od modernih terena.

Kada vidite teren jasno je da se pravi tenis uveliko razlikuje od igre kakvu poznajemo.

Postoji niz linija, brojeva i kruna označenih na podu i zidovima, a koji se koriste za izračunavanje rezultata. Igrači dobijaju dodatne bodove ako lopticu provuku kroz rupu u zidu.

Iako kraljevski teniski klub Falkland Palace ima najstariji teniski teren koji se još koristi – na njemu se nije kontinuirano igralo od samih početaka. Današnji klub broji 30-ak članova, a osnovan je 1975. godine, piše Punkufer.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније