Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

27. 07. 2024. 19:13 >> 19:14

OD korisnog do estetskog

Istorija bidermajera – zašto su mlade počele da ga nose na vjenčanjima

Moderna mlada ne može da zamisli vjenčanje bez lijepog buketa. To je estetski dio vizuelnog sjaja ceremonije, ali je u prošlosti imao sasvim drugačiju, praktičniju ulogu.

To je više od ukrasa i njegova uloga je da bude dio imidža vjenčanja, poseban detalj ceremonije. Obično se danas bidermajer uklapa sa vjenčanicom i drugim cvijećem na vjenčanju i postaje pečat identiteta tog velikog dana.

Antičko doba

Praksa mlade da nosi buket cvijeća datira još iz antike. Stari Grci, Rimljani, pa čak i Egipćani nosili su mirisno bilje i začine da bi odagnali nesreću tokom vjenčanja.

Iako su cvjetni vijenci koje su nosili i mlada i mladoženja i malo cvijeće iz starih vremena izbledjelo u poređenju sa velikim buketima koje danas poznajemo, cvijeće je simboliziralo novi početak i donosilo nadu u plodnost, sreću i vjernost.

Uobičajeni dodaci uključivali su kopar, koji se smatra afrodizijakom, ruzmarin koji predstavlja odanost, pšenicu za plodnost, bršljan za neraskidivu vezu i čičak, timijan i bosiljak za zaštitu.

Srednji vijek

Još jedan ključni razlog zašto su mlade počele da nose bukete prije nekoliko vjekova bio je miris cvijeća koji je prikrivao njihov tjelesni miris, pošto kupanje tada nije bilo tako uobičajeno.

Osim toga, miris smrti tokom epidemija kuge bio je nepodnošljiv, pa je buket potencijalno mogao da pomogne.

Ponekad su dodavani oštri dodaci kao što su bijeli luk i začini da bi se otjerali zli duhovi i zaštitili od loše sreće ili prokletstva koje bi moglo da naškodi mladencima.

Ovo je bio i početak tradicije bacanja buketa. Dodirivanje mlade ili, još bolje, bježanje sa komadom njene vjenčanice smatralo se da donosi sreću i skoru sopstvenu prosidbu.

Zato je bacanje bidermajera izmišljeno kao strategija za bjekstvo mlade, da bi se zadovoljili apetiti pomahnitalih mladih dama, a ona je sama prošla nepovrijeđeno.

Elizabetansko doba

U elizabetanskoj eri, period povezan sa vladavinom britanske kraljice Elizabete I od 1558-1603, bidermajeri su počeli da dobijaju više dekorativnu namjenu.

Mali buketi postali su nezaobilazni za mlade, pa su čak i buketi pravljeni da se poklanjaju gostima.

Moderne mlade su počele da nose komplementarno cvijeće u kosi, kao dodatak. Prije toga, mlade su nosile raspuštenu kosu, ponekad naglašenu malim cvjetnim krunama, skromnim pretečama modernih cvjetnih kruna.

Viktorijanski period

Tek u viktorijansko doba, doba vladavina kraljice Viktorije, od 1837. do 1901, nastao je svadbeni buket – bidermajer, kakav danas poznajemo.

Simbolika cvijeća je bila izuzetno popularna u to vrijeme, a mlade su mogle da prenesu svoja romantična osjećanja kroz svoje specifične izbore cvijeća,prenosi Brides.com.

Ta praksa je donekle izblijedjela, a savremeni parovi danas biraju cvijeće više na osnovu ljepote i boje.

Današnje vrijeme

Pošto današnje mlade nisu toliko zabrinute za skrivanje loših mirisa ili zadržavanje zlih duhova, glavna svrha buketa je da bude lijep dodatak i kruna na ostatak vjenčanog dekora.

Međutim, simbolika i značenje određenog cvijeća i dalje postoji, iako ne u mjeri u kojoj je to bilo u viktorijansko doba, prenosi 24sata.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније