Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M. [ Klix.ba ]

21. 07. 2024. 22:57 >> 22:56
Čitaj mi:

BUDITE OPREZNI

Šta učiniti ako vas opeče meduza?

Meduze se sve češće viđaju i u Jadranu, oni koji su doživjeli da ih meduza opeče, kažu kako je riječ o jednom od najbolnijih iskustava ikad.

Ako do toga dođe, jako je važno odmah i brzo reagovati.

Ljekari s WebMD-a kažu kako je u takvoj situaciji jako važno odmah izaći iz mora i pokušati zaustaviti žarenje. Opečeno područje isperite sirćetom, a nakon toga pipke meduze koji su ostali u vašoj koži uklonite pomoću pincete. Potom povrijeđeno područje potopite u toplu vodu ili otiđite pod topli tuš. Neka opečeno područje bude u toploj vodi barem 20 minuta.

Kasnije si možete pomoći tako što ćete povrijeđeno mjesto mazati blagom hidrokortizon kremu, a možete koristiti i oralni antihistaminik za ublažavanje  otoka.

Od koristi mogu biti i ledeni oblozi i ljekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta.

Ako vidite da povreda ne prolazi, svakako potražite pomoć ljekara. To svakako učinite i ako vas je meduza opekla u blizini očiju.

Nikako ne pribjegavajte ljekovima iz kućne radinosti, kao što su soda bikarbona ili alkohol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније