Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

12. 07. 2024. 21:52 >> 21:52

GRADSKI ZVANIČNICI NAJAVILI

Posjeta Veneciji biće još skuplja

Kako gradski zvaničnici Venecije najavljuju, taksa za ulazak u grad trebalo bi da se poveća sa pet na deset eura. Mikele Zuin, gradski zvaničnik za finansije, istakao je da se uskoro završava probni period naplate koji je ovaj grad uveo prvi u svijetu.

Venecija je postala prvi grad na svijetu koji je za turiste uveo sistem naplate ulaska u grad, u pokušaju da smanji gužve koje se stvaraju na vrhuncu turističke sezone i tokom praznika.

Osim što je uveo ulaznu taksu, grad je takođe zabranio velikim brodovima za krstarenje uplovljavanje u venecijansku lagunu i najavio nova ograničenja veličine turističkih grupa.

Posjete Veneciji i dalje su rekordne, na godišnjem nivou grad podsjeti oko 20 miliona ljudi.

Venecija je prošle godine za dlaku izbjegla da bude stavljena na Uneskovu listu svjetske baštine u opasnosti, dijelom zato što je tijelo UN uvažilo napore gradskih vlasti da se spriječi da delikatni ekosistem Venecije ne bude preplavljen masovnim turizmom.

Mjesec dana probnog roka naplate ulaska donijelo je gradu više od dva miliona eura.

Simone Venturini, gradski odbornik odgovoran za turizam istakao je da je projekat naplate dao pozitivne rezultate i da se očekuje da se poveća cijena karte za ulazak u Veneciju početkom 2025. godine. Ipak, naplata ulaska u grad nije smanjila gužve na ulicama Venecije.

U članku Gazete, Zuin je rekao da će od 2025. godine za jednodnevne posjetioce važiti "osnovna stopa" za jedan dio godine. Međutim, tokom „kritičnih dana” turisti će morati da plate maksimalnu taksu od 10 eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније