Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ N1 ]

11. 07. 2024. 12:59 >> 12:59

U EU

Epl neće biti kažnjen zbog kršenja antimonopolskih pravila

Kompanija Epl (Apple) ipak neće biti kažnjena u EU zbog kršenja antimonopolskih pravila u vezi sa NFC tehnologijom.

Komisija je izrazila zabrinutost zbog toga što Epl ne dozvoljava drugim kompanija pristup „tap and go“ tehnologiji, odnosno beskontaktnom plaćanju putem telefona koristeći NFC tehnologiju.

Utvrdila je da je Apple Pay jedini mobilni „novčanik“ koji može pristupiti NFC softveru i hardveru na iOS-u radi plaćanja računa u prodavnici, a da to nije omogućeno drugim kompanijama koje se bave istim poslom.

EU Komisija je nakon sprovedene istrage utvrdila da Epl ima značajnu marketinšku moć na tržištu pametnih uređaja i dominantnu poziciju, kada je u pitanju „novčanik“ (Apple pay) u iOS-u i da tu poziciju zloupotrebljava, onemogućavajući konkurenciju da koristi NFC na uređajijma sa Eplovim operativnim sistemom, čuvajući tu mogućnost samo za Apple Pay.

Epl je dostavio spisak mjera koje može sprovesti kako bi odgovorio na brige nadležnih, a koje je je Komsija, nakon konsultacija sa zainteresovanim stranama, adaptirala i prihvatila, a među kojima je i nesmetan i besplatan pristup drugih proizvođača NFC tehnologiji koja radi na iOS-u.

„Od sada će konkurenti moći efikasno da se takmiče sa Apple Pay-om kada je u pitanju plaćanje u prodavnicama…. Na taj način potrošači će imati na raspolaganju širi spektar sigurnih i inovativnih mobilnih novčanika,” rekla je potpredsjednia EU Komsije zadužena za konkurenciju Margaret Vestaje (Margrethe Vestager).

Ona je dodala da takva odluka omogućava konkurenciju u „ključnom sektoru“, kao što je mobilno plaćanje.

EU Komisija predložene mjere smatra obavezujućim u sklopu Antimonopolskih pravila EU i njihovu pratiće primjenu u narednih dest godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније