Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

27. 06. 2024. 15:37 >> 15:37
Čitaj mi:

Najbliži u posljednjih 125 godina

"Potencijalno opasan" asteroid približiće se danas Zemlji

Nešto poslije 16 časova po srednjeevropskom vremenu asteroid veličine planine primaći će se na osam miliona kilometara od Zemlje - što ga čini jednom od najvećih svemirskih stijena koje su se približile našoj planeti u posljednjih 125 godina.

Masivni asteroid nazvan „ubica planeta” će biti veoma blizu, ali će bezbjedno proći pored naše planete brzinom od oko 93.000 kilometara na čas. „Potencijalno opasan” objekat veličine planine je jedna od najvećih svemirskih stijena koje je prošlo blizu Zemlje u više od jednog vijeka – i možete gledati bliski susret uživo, piše Live Science.

Asteroid, 2011 UL21, je asteroid koga njegova orbita povremeno stavlja u krug od 1,3 astronomske jedinice od Sunca – ili otprilike 1,3 puta od prosječne udaljenosti između Zemlje i Sunca. On obiđe našu matičnu zvijezdu jednom u tri godine, a na osnovu prethodnih zapažanja, svemirska stijena je negdje između 1,7 do 3,9 kilometara široka- što znači da je veća od 99 odsto poznatih asteroida koji postoje blizu Zemlje, prenosi Politika.

Evropska svemirska agencija je navela u svom izvještaju i da je 2011 UL21 vjerovatno najmanje deset puta manji od najveće svemirske stijene koja je ikada pogodila Zemlju, asteroida Vredefort, i oko pet puta manja od stijene koja je zbrisala dinosauruse prije oko 66 miliona godina. Međutim, dok bi svaki potencijalni uticaj od 2011 UL21 bio manje ekstreman od ovih istorijskih sudara, asteroid i dalje ima potencijal da izazove štetu na kontinentalnoj skali i izbaci dovoljno otpada u atmosferu da izazove značajne klimatske promjene, zbog čega se smatra „ubica planeta”.

Asteroid 2011 UL21 će zumirati na oko 6,6 miliona kilometara od Zemlje, što je bliže nego što je bio našoj planeti najmanje 110 godina, prema simulacijama NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon (JPL). Na ovoj udaljenosti, NASA ga smatra potencijalno opasnim objektom. Međutim, ovo je još oko 17 puta dalje od naše planete od Mjeseca.

Iako svemirska stijena ne predstavlja prijetnju za Zemlju — ni sada ni u budućnosti — zanimljiva je jer je vjerovatno jedan od deset najvećih asteroida koji su prošli u krugu od 7,5 miliona kilometara od naše planete od 1900. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније