Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J. [ N1 ]

20. 06. 2024. 07:38 >> 07:40

POZNATI MAČAK

Garfild slavi 46. rođendan

Voli da bude lijen, mrzi ponedjeljak, voli lazanje i danas slavi 46. rođendan! On je poznati mačak Garfild. Naime, 19. juna 1978. prvi broj stripa Garfild izašao je istovremeno u 41 novini širom SAD.

Ova slatka, debela, narandžasta mačka djelo je karikaturiste Džima Dejvisa, a dao mu je ime po svom djedi Džejms A. Garfild Dejvis.

Iako je prošlo toliko godina, on je i dalje jedan od najpopularnijih i mnogima omiljenih strip likova.

Ova prepoznatljiva mačka je sve samo ne obična; njegova sarkastična priroda i duhovite opaske postale su zaštitni znaci koji ga čine jedinstvenim u svijetu stripa, piše HRT.

Prvo je počeo da pravi strip u kome je glavni lik buba, ali je tvrdio da čitaoci ne mogu da se identifikuju sa bubama. Primijetio je da u SAD postoji mnogo stripova o psima, ali nijedan o mačkama. Došao je do zaključka da ako ljubitelji pasa uživaju u stripovima o psima, isto bi i ljubitelji mačaka da je glavni lik mačka. Tako se rodila ideja za Garfilda.

Garfildovog vlasnika u stripu, Džona Arbakla, zapravo je inspirisao sam Dejvis. Džon je, kao i Dejvis, strip crtač i odrastao je na farmi. Garfild i Džon žive u Mansiju u Indijani, koji je takođe rodni grad autora Džima Dejvisa. Ova povezanost sa stvarnim životom daje stripu dodatnu autentičnost i šarm.

Garfildov dizajn se mijenjao mnogo puta tokom godina. Ali ono što uvijek ostaje isto je činjenica da je mačka uvijek bila, i uvijek će biti – debela. Dejvis time šalje, kako kaže, zdravu poruku da niko nije savršen.

Garfild nije ostao samo u okvirima stripa. Njegova popularnost se proširila na televiziju, filmove i internet. Animirane serije i filmovi doprinijeli su njegovoj svjetskoj slavi, a njegove duhovite primjedbe često se dijele na društvenim mrežama. Garfild je postao pravi globalni fenomen koji privlači fanove svih generacija.

Jedna od zanimljivosti o Garfildu je da je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najrasprostranjeniji strip na svijetu. Objavljuje se u više od 2.500 novina i časopisa i svakodnevno ga čita preko 200 miliona ljudi. Uz to, Garfild je pravi majstor marketinga – njegova njuška se može naći na raznim proizvodima, od šoljica i majica do plišanih igračaka i video igrica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније