Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ Nacionalna geografija ]

31. 03. 2023. 10:41 >> 10:46

IZUZETNO OTROVNA

Upoznajte bumslenga, zmiju velikih očiju

Dobro se kamuflira, penje po drveću i izuzetno je otrovna. Ukoliko nikada niste čuli za bumslenga, na prvi pogled bi možda pomislili da je ova zmija u stvari igračka. Istina je da ovo čudo prirode sa džinovskim očima, jarkih boja i tankog tijela predstavlja opasnog ubicu.  

 

 Bumsleng je stanovnik centralnih i južnih djelova Afrike. Tu se može naći gotovo u svim prirodnim staništima sem u pustinjama, koje izbjegava. Posebno voli ravničarske šume i žbunaste biljke karakteristične za Južnu Afriku, po imenu finbos. U takvim uslovima, on se stapa sa okolinom i u većini slučajeva prolazi nezapažen.

Tanko zeleno, crno ili smeđe tijelo lako ostaje skriveno među lišćem i granama afričkih biljaka. Jedna od njegovih osobina po kojima je prepoznatljiv jeste i vještina pretvaranja - da je grana. Međutim, ukoliko je napolju prevelika vrućina on ih napušta i seli se u neku prijatniju sredinu poput rupe glodara.

Iako možda baš oni djeluju kao idealan obrok za ove zmije, istina je da glodari čine mali dio njihove ishrane. Ovaj predator više voli da jede stanovnike drveća, pa se često na njegovom meniju nalaze ptice, insekti i gušteri. Ukoliko živi u regionu gdje je visoka vlažnost, ovom spisku se pridružuju žabe i vodeni insekti.

Tu nije kraj neobičnostima vezanih za bumslenge, jer oni za razliku od ostalih zmija tokom lova koriste izuzetno razvijene velike oči. Oštar vid im pruža mogućnost da lakše raspozanju plijen među lišćem.

Kako su izuzetno teritorijalne, ne prezaju da svoje zube zariju i u višestruko veći plijen. Što predstavlja veliku opasnost, jer samo 3 mg njegovog otrova može usmrtiti zdravog, odraslog čovjeka. Pritom, treba znati i da odrasle jedinke skladište između 2 do 8 mg istog, u svojim žlijezdama koje se nalaze unutar usta.

Otrov ima snažan hemotoksični efekat, koji remeti mehanizme koagulacije krvi i uništava zidove krvnih sudova, izazivajući unutrašnja krvarenja. Neželjeni efekti su slabost, glavobolja, mučnina, psihoza i moždani udari. Ovo se može spriječiti blagovremenim transfuzijama krvi i protivotrovom. Ono što je interesantno jeste da bumsleng nekada praktikuje i taktiku "suvog ugriza", kako bi uplašio potencijalnu prijetnju.

Ne mare previše za svoje potomostvo, tako da nakon polaganja 8 do 30 jaja u neku šupljinu ili panj napuštaju svoje nerođene mladunce. Potrebno je tri mjeseca dok se ne izlegu, a za to vrijeme će se najvjerovatnije naći na nečijem jelovniku. Čak i po rođenju predstavljaju lak plijen, jer nisu otrovne i ne prelaze dužinu od 20 cm.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније