Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

17. 11. 2022. 07:46 >> 07:46

NAJVEĆI NA SVIJETU

Ledeni brijeg, dvostruko veći od Londona, plovi prema ekvatoru

Prema informacijama koje je objavila NASA, najveći ledeni brijeg na svijetu A-76A je ušao u Drejkov prolaz, vodeni put koji je poznat po brzim okeanskim strujama, a koje će ga poslati na put prema njegovom "vodenom grobu".

Ledeni brijeg je dvostruko veći od Londona, najveći je na planeti te bi se uskoro mogao naći na ubrzanom kursu prema eventualnom nestanku nakon što je polako "lutao" oko Antarktika duže od godinu i jedva se topio, pokazali su novi satelitski snimci.

Prema Nacionalnom centru za led (USNIC), ledeni brijeg je dug 135 i širok 26 kilometara. Snimci NASA-inog satelita Tera jasno prikazuju brijeg koji ima duguljast oblik i razlikuje se od leda u Južnom okeanu dalje južno.

U maju 2021. godine se "matični" ledeni brijeg A-76 odvojio od ledene police Ron na Antarktiku. Bio je to najveći ledeni brijeg na svijetu u to vrijeme, ali je izgubio svoju titulu nakon što se razdvojio na tri dijela za manje od mjesec . Najveći od tih fragmenata je upravo A-76A, koji trenutno pluta u prolazu Drejk. Ovaj prolaz je uzburkana vodena površina između rta Horn u Južnoj Americi i Južnih Šetlandskih ostrva na Antaktiku.

Ledene brijegove često na istok "tjera" snažna antarktička cirkumpolarna struja dok se kreću sjeverno Drejkovim prolazom.

Odatle ledeni brijegovi često krenu sjeverno prema ekvatoru, gdje se brzo tope u toplijim vodama, a to je i sudbina ledenog brijega A-76A.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније