Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Izvor: Klix [ I. P. ]

12. 09. 2021. 09:36   >>  09:37

NEKOLIKO ZNAKOVA

Kako prepoznati da je dijete razmaženo

Roditelji sigurno ne namjeravaju da odgajaju djecu koja misle da su centar svijeta, ali se to ipak dogodi.

Ovo se ne dešava samo djeci koja su na neki način privilegovana (finansijski i slično). Srećom, stručnjaci tvrde da je poprilično lako obuzdati razmaženu djecu, ukoliko znate prepoznati znakove:

Ne mogu se brinuti o sebi

Naravno da djeca ne treba zavise isključivo o sebi, ali roditelji su dužni djetetu usaditi osjećaj odgovornosti. Jedan od načina da dijete shvati značaj odgovornosti je da se u nekoj mjeri počne brinuti samo o sebi. Naprimjer, može se početi samostalno oblačiti, prati zube i slično.

Ne pomažu u kućnim poslovima

Djeca bi se takođe trebalo baviti aktivnostima koje imaju veze s pospremanjem kuće. Nije nužno bitno kakvom vrstom čišćenja se bave, bitno je da učestvuju i da sve bude prilagođeno njihovoj dobi. Mala djeca vole da pomažu roditeljima i to biste im trebali dozvoliti.

Ne znaju da prihvate neuspjeh

Ne mora uvijek biti pobjednik i to je lekcija koju treba naučiti za život. Ukoliko ne nauči tolerisati neuspjeh, može razviti anksioznost. Ona može predstavljati značajan problem i natjerati dijete da odustane od ponovnog pokušaja da uspije u nečemu.

Ne prihvataju "ne" kao odgovor

Ako otkrijete da je vašem djetetu zaista teško čuti riječ "ne", na to treba obratiti pažnju. Vaš je posao, kao roditelja, da provedete neko vrijeme razmišljajući o granicama koje ćete postaviti i da ih se pokušavate pridržavati što je češće moguće. Trebate naučiti dijete da poštuje autoritete.

Često se pitate trebate li biti stroži

Ukoliko se često pitate da li konstantno idete preko svojih granica koje ste uspostavili kao roditelj, možda je vrijeme za promjenu. Ovo ne znači da biste trebali postati grubi prema djetetu. Cilj je pronaći balans između roditeljske ljubavi i učestalog popuštanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније