Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ R.B. ]

25. 08. 2024. 22:32 >> 22:32

DANSKA

Student arheologije pronašao narukvice iz doba Vikinga

Muzej u Danskoj je saopštio da je jedan student aheologije pronašao sedam srebrnih narukvica iz doba Vikinga koji dokazuju trgovačke veze regiona sa današnjom Rusijom, Ukrajinom i Britanskim ostrvima.

Muzej Moesgard, koji se nalazi južno od drugog po veličini danskog grada Arhusa u kojem su pronađeni predmeti, saopštio je da je 22-godišnji Gustav Brunsgard našao narukvice dok je, sa detektorom metala i lopatom, pretraživao teren na kome se nalazilo naselje Vikinga.

Arheološki stručnjaci procjenjuju da narukvice datiraju iz 800. godine nove ere, vjerovatno iz ranog vikinškog doba koje je otprilike trajalo od 793. do 1066. godine.

„Nalaz dokazuje da je Arhus bio veoma važno mjesto u doba Vikinga“, rekao je Kasper H. Andersen, istoričar muzeja.

Jedna od narukvica je vrsta koja je nastala u naseljima Vikinga u današnjoj Rusiji i Ukrajini, a kasnije je kopirana u nordijskom regionu, saopštio je muzej.

Druge tri su u stilu koji se pronalazi u južnoj Skandinaviji i u Danskoj. Ostale tri narukvice nemaju ukrase i, iako ih muzej opisuje kao „rijetke“, zaključuje se da potiču iz drugih djelova Skandinavije i Engleske.

Narukvice ukupno teže 500 grama i izrađene su od srebra koje je bilo statusni simbol vikinškog doba. Služilo je kao sredstvo plaćanja i transakcije, kao i za demonstriranje finansijske moći vlasnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније