Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

06. 08. 2024. 09:20 >> 09:20

MASKOV PROJEKAT

Neuralink i drugom pacijentu implantirao moždani čip

Ilon Mask nije otkrio kad se tačno dogodila operacija, ali je rekao da će startup ove godine osigurati implantate za još osam pacijenata u sklopu svojih kliničkih ispitivanja.

 


Neuralink je svoj uređaj osmišljen kako bi paralizovanim pacijentima omogućio korišćenje digitalnih uređaja uspješno ugradio i u drugog pacijenta, pohvalio se vlasnik startupa Ilon Mask.

Neuralink je u procesu testiranja uređaja namijenjenog osobama s ozljedama leđne moždine, a uređaj je prvom pacijentu omogućio igranje videoigara, pregledavanje Interneta, objavljivanje na društvenim mrežama i pomicanje kursora na prijenosnom računaru, javlja Bug.

Uspješna operacija

Musk je u komentarima tokom osmosatnog podkasta otkrio tek nekoliko detalja o drugom učesniku operacije. Zna se tako da ima ozljedu leđne moždine sličnu onoj kod prvog pacijenta, paralizovanog u nesreći pri ronjenju.

Musk je rekao da 400 elektroda implantata na mozgu drugog pacijenta radi, dok Neuralink na svojoj web stranici navodi kako njegov implantat koristi 1024 elektrode. Musk nije otkrio kad je tačno Neuralink operisao drugog pacijenta, ali je rekao da bi startup ove godine mogao osigurati implantate za još osam pacijenata u sklopu svojih kliničkih ispitivanja.

Modifikovani algoritam

Prije nego što su mu u januaru ugradili implantat, Arbaugh se koristio računarom držeći štapić u ustima kojim bi dodirivao zaslon tableta. Sad može samo razmišljati o tome što želi da se dogodi, a uređaj ispunjava njegove želje, otkrio je u podkastu.

Arbaugh se nakon operacije suočio s problemima jer se broj elektroda koje su mogle mjeriti moždane signale drastično smanjio.

No nakon što je Neuralink modifikovao algoritam da bude osjetljiviji na podražaje, Arbaugh je poboljšao svoj prethodni svjetski rekord u brzini kojom može kontrolisati kursor samo mislima "s otprilike 10, 15% elektroda koje rade", rekao je Mask u podkastu.

Musk je pritom otkrio i neke detalje svog razgovora s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom o potrebi smanjene regulacije poslovanja jer "američki propisi koče inovacije". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније