Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

10. 07. 2024. 10:11 >> 10:11

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Naučnici sa Floride otkrili: Nikle su biljke iz Mjesečevog tla

Tri dana pošto su naučnici sa Univerziteta Florida zasadili sjeme cvjetnog korova u uzorcima tla sa Mjeseca ono je proklijalo.



Na Mjesečevom tlu mogu da rastu biljke, pokazalo je najnovije istraživanje naučnika sa Floride, koje budi nadu da se biljne vrste sa naše planete mogu gajiti na drugim nebeskim tijelima u svemiru. Naime, koristeći uzorke tla koje je NASA u svojim misijama iz 1969. i 1972. godine prikupila na Zemljinom satelitu, a zatim nedavno stručnjacima ustupila za istraživanje 12 grama ovog uzorka, eksperti su zasadili sjeme cvjetnog korova. U istraživanju je korišćeno 12 malih posuda u kojima se nalazio po gram Mjesečevog tla.

– Ostali smo bez daha kada smo vidjeli da je sjeme proklijalo i da su posudice pune zelenih klica. Ovo saznanje je revolucionarno i otvara vrata za nova istraživanja na Mjesecu, ali i na Marsu – objašnjava Ana Lisa Pol, profesorka hortikulture sa Univerziteta Florida i koautorka studije.

Sjeme iste biljke takođe je zasađeno i u pepelu vulkanskog porijekla, koje je po svom sastavu najpribližnije uzorku uzetom sa Mjeseca, kako bi naučnici mogli da porede brzinu i način rasta biljaka. Uzorci su držani u istim uslovima – na temperaturi od oko 23 stepena Celzijusa uz LED osvjetljenje.

Najnovije ispitivanje budi nadu da biljke mogu da rastu na Mjesecu, ali i na Marsu.

Sjeme je niklo u obje grupe uzoraka za tri dana.

Istraživanje je pokazalo da su biljke iz tla vulkanskog porijekla malo brže rasle, što i nije neobično, s obzirom na nedostatak hranljivih sastojaka u uzorcima sa Mjeseca. Naučnici su, kako sami tvrde, bili iznenađeni da su biljke gajene sa Mjesečevog tla uopšte nikle.

„Za nas je nevjerovatno gledati ove biljke kako rastu. Ovo otkriće nam ukazuje da možemo na Mjesecu da uzgajamo hranu, čistimo vazduh i recikliramo vodu uz pomoć biljaka na način na koji ih koristimo na Zemlji. Takođe, rezultat našeg istraživanja nam pokazuje da zemaljski život nije ograničen samo na Zemlju – kaže Rob Ferl sa pomenutog instituta, koji je takođe bio koautor istraživanja.

Naučnici, ali i istraživači svemira godinama unazad pokušavaju da otkriju da li je život moguć van naše planete. Među najnovijim istraživanjima je i misija „Artemis 1” koju NASA uveliko priprema. Ona bi, između ostalog, trebalo da da odgovor i da li je život na Mjesecu moguć.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније