Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ HRT ]

10. 12. 2023. 14:35 >> 14:35
1

INOVACIJA TIMA IZ HONG KONGA

Uz pomoć AI napravili tkaninu koja mijenja boje

Zamislite svijet u kojem jednostavnim pokretom ruke možete promijeniti boju svoje odjeću u koju god poželite. To je osobina inteligentnog tekstila, tkanine koja mijenja boju, a razvio ju je istraživački tim iz Hong Konga. Tekstil mijenja boju zahvaljujući ugrađenoj malenoj kameri i vještačkoj inteligenciji.

Inovacija je predstavljena na Nedjelji mode u Milanu, gdje su se modeli šepurili pistom u mraku, ukrašavajući odjeću i torbice izrađene od svijetleće tkanine koja kombinuje polimerna optička vlakna (POF), materijal koji se obično upotrebljava u medicini i automobilskoj industriji, s vlakinama. Odjeća koju su nosili blistala je od jarko plave, preko narančaste do zelene i duboko ljubičaste.

Materijal je razvila Laboratorija za vještačku inteligenciju u dizajnu (AiDLab) iz Hong Konga, a iskorištava duboko učenje i računarski vid AI koja obučava računar za tumačenje informacija sa slika.

Inteligentni tekstil sadrži integrisanu kameru koja se koristi algoritmima vještačke inteligencije za generisanje različitih boja, tako da se njime može upravljati pokretima ruku i tijela, mobilnim uređajima ili daljinskim upravljačem.

Na primjer, palac gore aktivira tamnoplavu boju, znak srca koji napravimo prstima aktivira ružičastu, a znak 'OK' pokreće zeleno svjetlo u tonovima dragulja.

Najnovije svojstvo tkanine čak omogućuje korisnicima da izvuku boje iz svojih fotografija na telefonu i projektuju ih na tkaninu.

Osim očite primjene u modnoj industriji tehnologija bi se takođe mogla iskoristiti u rehabilitacione svrhe, kaže profesorica Džin Tan, članica tima koji je razvio proizvod.

"Višeosjetna stimulacija je nešto vrlo uobičajeno za osobe s demencijom, osobe s poteškoćama u učenju. To je jedan vid dobrobiti za mnoge ljude", rekla je Tan.

Na primjer, u zdravstvenom centru okruga Vong Tai Sin u Hong Kongu, tri fitnes uređaja izrađena od inteligentnog tekstila reagiraju na određene vježbe promjenom boja.

Istraživačica Mifi Ju takođe je naglasila prednosti održivosti te tehnologije. Ona kaže da bi mogućnost mijenjanja boje odjeće uz pomoć tog materijala mogla smanjiti otpad i odbacivanje odjeće kada se ukusi promijene.

AiDLab se nada da će tehnologija jednog dana biti komercijalizovana. Trenutno je materijal izložen u instalacijama u trgovačkim centrima i na drugim lokacijama u Hong Kongu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније