Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ Kliks.ba ]

09. 06. 2023. 20:33   >>  20:34

DIREKTOR "OPEN AI"

Čovjek koji je osmislio ChatGPT sada je zbog njega zabrinut

Izvršni direktor OpenAI Sam Altman kaže da je jako zabrinut, te priznao kako ne spava noću razmišljajući o opasnostima koje sa sobom nosi ChatGPT, glavni patent te kompanije.

U razgovoru tokom nedavnog putovanja u Indiju, Altman je rekao da je zabrinut da je uradio nešto stvarno loše kreiranjem ChatGPT-a, koji je objavljen u novembru i time iazvao veće interesovanja za vještačku inteligenciju.

"Ono zbog čega ne spavam je hipotetička ideja da smo već učinili nešto stvarno loše pokretanjem ChatGPT-a", rekao je Altman Satdžanu Gajvani, potpredsjedniku "Times Interneta", na događaju u srijedu koji je organizirao "Economic Times".

Altman je rekao da je zabrinut da je "možda bilo nečeg teškog i komplikovanog" što je njegov tim propustio dok je radio na chatbotu.

Na pitanje da li AI treba regulisati slično kao i atomska energija, Altman je rekao da mora postojati bolji sistem za reviziju procesa.

"Hajde da uspostavimo sistem tako da možemo da revidiramo ljude koji to rade, da ga licenciramo, da imamo bezbjednosne testove prije korištenja", rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, Altman je bio među grupom od više od 350 naučnika i tehnoloških lidera koji su potpisali izjavu u kojoj su izrazili duboku zabrinutost zbog rizika od AI.

"Ublažavanje rizika od izumiranja od AI trebalo bi da bude globalni prioritet uz druge društvene rizike kao što su pandemije i nuklearni rat", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније