Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

М.М.Љ. [ Kliks ]

28. 09. 2022. 11:51 >> 11:48

VRHINAC LUKSUZA

"Nebeski kit" trospratni avion za 755 putnika

“AWWA Sky Whale” je ogromni avion koji je osmišljen da predstavlja vrhunac luksuza, performansi i održivosti.

Na nedavno održanoj izložbi budućnosti transporta u Kuvajtu predstavljen je dizajn Oskara Vinalsa. Koncept nazvan Sky Whale je fokusiran na "zeleni" dizajn aviona koji predstavlja budućnost avionskog transporta, a koji bi mogao da profitira od tehnoloških rješenja koja su ekološki prihvatljivija, efikasnija te nude maksimalne performanse.

Koncept je opremljen vrhunskim tehnologijama kao što su legure, keramički ili kompoziti od vlakana, karbonske nanocijevi, optički kablovi, "samoizlječiva" koža, hibridni električni motori, aktivna krila, dvostruki trupovi, prozori s VR tehnologijom i prilagodljivom neprozirnošću te sposobnosot prikupljanja električne energije pomoću malih solarnih ćelija u strukturi stropa.

Aktivna krila će biti duža od vrha do vrha u odnosu na konvencionalna koja se trenutno koriste, a ekscentrična turbina unutar krila blizu trupa bi mogla usmjeravati laminarni protok vazduha i turbulencije dok proizvodi električnu energiju za električne hibridne motore. Inovativni hibridni turbo - električni pogonski sistem je moguć očekivanim razvojem tehnologije baterija.

Kada bi jezgro motora bilo isključeno, motori aviona bi mogli koristiti energiju za rad turboventilatora pored benzina za napajanje jezgra. Motori bi se mogli pomijerati do 45 stepeni vertikalno kako bi dodatno pomagali prilikom polijetanja i slijetanja. Time bi se značajno smanjila dužina piste potrebna za polijetanje.

Za kontrolu svega bi se koristio fly-by-wire sistem i avionika, a pomoć bi pružali aktivni senzori raspoređeni po površini aviona.

Zbog sigurnosti su krila aviona napravljena i pozicionirana odvojeno od trupa, a sadrže i integrisane motore. Ukoliko bi došlo do prisilnog slijetanja, putnički dio bi se odvojio i pretrpio manju štetu.

Koncept je dug 76,8 metara, mogao bi dostići brzinu od 997 km/h i primiti do 755 putnika.

Sky Whale je u suštini dizajniran kao luksuzni leteći hotel te ima različite sadržaje. Putnici bi bili podijeljeni u turističku, business i prvu klasu. Najveća klasa bi uključivale prozore na stropu s pogledom na nebo.

Potražnja za većim putničkim avionima opremljenim vrhunskom tehnologijom je u porastu, tako da bi i ovaj koncept jednog dana mogao postati stvarnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније