Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ Beta ]

16. 09. 2021. 23:16   >>  23:19

PROCURILI PODACI

Fejsbuk imao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

Procurili dokumenti pokazuju da je Fejsbuk najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom uticaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerke, dok su rukovodioci Fejsbuka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i video zapisa koja je u vlasništvu Fejsbuka od 2012, odgovorna je za izazivanje suicidalnih misli kod mladih korisnika, piše londonski Tajms.

U fokus grupama, tinejdžerke su u Velikoj Britaniji i SAD krivile Instagram za osjećaje tjeskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je 15. septembra prvi objavio Volstrit džurnal, ističući da je Fejsbuk svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju.

"Trideset dva odsto tinejdžerki je reklo da su zbog Instagrama imale loš osjećaj zbog svog tijela", napisali su istraživači Fejsbuka u slajd prezentaciji u martu 2020.

Među tinejdžerima koji su izvijestili o suicidalnim mislima, dodaje Tajms, 13 odsto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest odsto iz SAD.

"Poređenja na Instagramu mogu promijeniti način na koji mlade žene vide i opisuju sebe", navedeno je u jednom slajdu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije uz zaključak istraživača da je ta "reakcija bila dosljedna u svim grupama".

S druge strane, ističe Tajms, izvještaj o procurilom istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020, kada je u martu ove godine na saslušanju u Kongresu rekao da istraživanja pokazuju da korišćenje aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje.

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Fejsbuk zna o svom uticaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rješavanje uočenih problema i da ih umanjuje u javnosti, piše Volstrit džurnal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније