Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

B.B.

12. 09. 2024. 08:13 >> 08:13

POKRET NAPRIJED

Podgorica mora postati grad prilika za mlade

Marko Pejanović, kandidat za odbornika na listi “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, naglašava da će stvaranje boljih uslova za mlade preduzetnike i start-upove biti jedan od ključnih prioriteta ove liste. Nakon izbora 29. septembra, Pokret Naprijed će sporvesti detaljan plan za podršku mladima, sa konkretnim aktivnostima u prvih sedam, 30, 100 dana, šest mjeseci i prvoj godini mandata.

Kako navode u saopštenju u prvih sedam dana iniciraće analize dostupnih gradskih prostora.

"U prvih sedam dana, Pokret Naprijed će pokrenuti detaljnu analizu svih neiskorišćenih gradskih prostora pod upravom Glavnog grada i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice. Istovremeno sa analizom, počinje i priprema transparentnih javnih poziva za ustupanje tih prostora mladima pod povoljnim uslovima. U prvih 30 dana počećemo saradnju sa državnim Fondom za inovacije kroz kreiranje i sufinansiranje posebnih linija podrške za mlade preduzetnike iz Podgorice za ideje iz oblasti održivog turizma, smart city, IT i sl. Prvih 100 dana pokrenućemo pilot programe za start-up prostore. U prvih 100 dana, Pokret Naprijed će pokrenuti pilot program kojim će prve grupe mladih preduzetnika i start-upova dobiti pristup povoljnim poslovnim prostorima u gradu. Ovi prostori će biti namenjeni posebno za inovativne projekte i start-upove sa potencijalom za ekonomski rast i zapošljavanje mladih", navode u saopštenju.

U planu je i osnivanje savjetodavnog centra za mlade preduzetnike u okviru gradske uprave, koji će mladim preduzetnicima pružati stručnu podršku u vidu savjetovanja, mentorstva i pristupa fondovima.

U prvih šest mjeseci, dodaje Pejanović, napraviće se saradnja sa evropskim i regionalnim gradovima.

"Pokret Naprijed će u prvih šest mjeseci uspostaviti saradnju sa gradovima iz regiona i Evropske unije kako bi se razmijenile dobre prakse u podršci mladim preduzetnicima. Posebna pažnja biće posvećena privlačenju nepovratnih sredstava iz evropskih fondova, koja će biti usmjerena na razvoj start-upova. Prve godine programa osnovaćemo Fond za inovacije Podgorice, koji će pružiti finansijsku podršku mladim preduzetnicima kroz konkurse za inovativne projekte u oblastima tehnologije, kreativnih industrija i zelenih inicijativa", navode se u saopštenju.

Jedan od ciljeva je i zapošljavanje mladih kroz start-upove.

"Kao rezultat svih ovih aktivnosti, očekuje se da će do kraja prve godine broj mladih preduzetnika u Podgorici značajno porasti, uz stvaranje novih radnih mjesta i podsticanje razvoja lokalne ekonomije kroz start-up sector", navodi Pejanović.

On je zaključio da je ulaganje u mlade preduzetnike ulaganje u budućnost grada. Podgorica mora postati grad prilika za mlade, gdje inovacije i preduzetništvo vode napredak i rast. Pozvao je sve mlade da 29. septembra izađu na izbore i zaokruže listu broj 2 – “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се