Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 10. 2024. 13:01 >> 13:03
Čitaj mi:

MIŠO OBRADOVIĆ ZA PORTAL

Najvrjednija uloga ona na kojoj trenutno radite, bilo u "Dodestu" ili Los Anđelesu

Vrijedni i talentovani crnogorski glumac Milivoje Mišo Obradović u posljednjih godinu dana uspio je da bude dio nekoliko velikih TV i pozorišnih projekata kod nas, u regionu, ali i u svijetu. O prilici da radi na projektu proslavljenog režisera Martina Skorcezea i ulogama značajnih istorijskih ličnosti govori za Portal RTCG. Ističe da ne juri za ulogama koje bi mu donijele svjetsku slavu i da je najvrjednija uloga ona koju trenutno igra, bilo da je u Dodestu ili Los Anđelesu.

Mišo Obradović je nedavno objelodanio da je učestvovao u projektu proslavljenog sineaste Martina Skorcezea u dokumetarno igranom serijalu "Sveci" (The Saints). Igra glavnog lika u jednoj od osam epizoda, poljskog katoličkog sveštenika Maksimilijana Kolbea koji je prošao golgotu Aušvica.

U svakoj epizodi prikazuje se život odabranog sveca, a među njima su: Jovanka Orleanka, Franjo Asiški, Jovan Krstitelj, Tomas Beket, Marija Magdalena, Mojsije Etiopljanin, Sveti Sebastijan i Maksimilijan Kolbe. Prve četiri epizode Fox Nation je najavio za 17. novembar, dok će preostale četiri epizode biti emitovane u maju 2025. godine.

Obradović objašnjava da se saradnja desila neočekivano i da se samo prijavio na jedan od kastinga stranih kompanija, ne očekujući ništa posebno. Pozvan je na kasting od strane producentske kuće “Firefly” iz Beograda.

"Po opisu lika koga su Amerikanci tražili za Kolbea, ja sam ispunjavao taj prvi preduslov - fizički. Otišao sam na kasting, ali dosta nevoljno. Bio sam skeptičan po pitanju dobijanja uloga na engleskom, osim toga ja snimam već dovoljno po regionu i to dobre serije, sa jakim ulogama, nisam bio naročito motivisan da snimam sa strancima neke mnogo manje uloge koje me ne nadahnjuju. I htio sam da odustanem, ali je bilo kasno da otkažem kasting, jer cure koje su radile kasting već su bile u studiju i čekale. Dvije sjajne mlade rediteljke Katarina Mutić i Isidora Veselinović su radile kast sa mnom. I njim i meni je bilo zabavno, lijepo smo radili, pozdravili se i ja otišao na snimanje druge serije na kojoj sam tada radio u Beogradu. Poslije pet dana su me zvale i rekle da ulazim u uži krug i da je u pitanju glavna uloga kod Martina Skorsezea", priča Mišo, objašnjavajući da tek tada saznaje čiji je projekat u pitanju.

"Radio sam još par rundi kastinga sa kreaativnim producentom i rediteljkom. Sve faze kastinga je gledao Skorseze, od najšireg do najužeg izbora i na kraju je za ulogu Maximilijana Kolbea izabrao mene", kaže Obradović.

Proces rada na setu i van njega je, kaže, bio drugačiji od onoga što je iskustvo na ovom području. Novac koji se ulaže je, naravno, bitna razlika, ali i odnos prema glumci. O glumcu, posebno ako je glavna uloga se misli stalno i ne smije ništa da mu fali, ali zato se očekuju od njega vrhunski rezultati. 

"Ima dosta razlika, neke su posljedica objektivnih okolnosti, zbog razlika u budžetima recimo, jer oni imaju daleko više tehničkih mogućnosti. Ali postoji i jedna razlika u fundamentalnoj stvari, a to je u tretmanu glumca, naročito glavnog glumca. Za njih je on najvažniji, jer im od kvaliteta njegove izvedbe zavisi dosta toga. Oni su toga itekako svjesni i omogućavaju mu zaista sve potrebne uslove za rad. Ako želite ptičijeg mlijeka - dobićete ga, ali onda od vas očekuju vrhunski rezultat", objašnjava Obradović. 

O Maksimilijanu Kolbeu, kaže, nije do tog momenta znao ništa i počeo je sa istraživanjem i upoznavanjem sa njegovom biografijom koja je fascinantna.

"Nisam znao ranije za Kolbea. Naravno da sam odmah zaronio u istraživanje i upoznao se sa njegovim likom i djelom. Fascinantna ličnost. Vrlo neobična i osobena i za ono i za svako vrijeme. To što je istorijska ličnost nije me dodatno opteretilo, jer već imam iskustvo igranja takvih ličnosti, igrao sam Teslu, igrao sam Đilasa, tako da to što je istorijska ličnost nije me opteretilo. Naprotiv, to dodatno pojačava uzbuđenje", navodi Obradović.

Na pitanje vidi li sebe u još nekom sličnom projektu i očekuje li da mu ovaj projekat otvori vrata za zapadno tržište, Obradović ističe da ne razmišlja o tome i da mu to nije cilj.

"Iskreno, ne razmišljam o tome. Volio bih ako bi se to desilo, ali neću juriti za tim. Jer to nije moj san. Moj san je nešto drugo. A ovdje kod nas, na jugoslovenskom kulturnom prostoru, ja imam već dovoljno dobrih ponuda", kaže Obradović. Ima na umu iskustvo nekih dobrih i talentovanih glumaca koji su na tom tržištu uspjeli da se pojave, ali samo u ulogama zlikovaca sa Balkana i, kako kaže, ako bi se pojavile nakon ovoga takve ponude, razmislio bi da li da ih priihvati.

"Ako bi došlo do toga, svakako bih razmislio što i kako. Ne bih ulazio u nešto što sam ne mogu da branim. Skoro sam odbio saradnju na jednoj seriji, velika je uloga bila u pitanju, jer sam možda prepoznao da se malo romantizuju biografije određenih istorijskih ličnosti, a da one to objektivno ne zaslužuju i da bi to na neki način bilo falsifikovanje istorije. U sličnim stvarima ne bih učestvovao, nije bitno da li dolaze za Zapada ili sa Istoka", kategoričan je Obradović.

Glumca kojeg rado gledamo u mnogim TV serijama u regionu, od nedavno možemo da pratimo i u seriji "Nobelovac" koja prati život književnika Iva Andrića. Povjerena su je uloga Milovana Đilasa.

"Đilas je grandiozna ličnost. Jedna od najvećih u 20. vijeku. I kod nas, ali i u svijetu. Znate, imati toliku moć i vlast, imati partijsku knjižicu broj 004 i reći “nešto je trulo u državi Danskoj”, istrajati u tome, robijati, preživjeti totalnu stigmatizaciju od strane države i društva i sve to sa porodicom, napisati toliko knjiga i na kraju svega ne biti ogorčen na život… To mogu samo posebne prirode. U trenutku kad me Tika Stanić zvao za ulogu Đilasa, ja sam ispred sebe na stolu imao, bukvalno, njegov 'Dnevnik' i 'Pisma iz zatvora'. Prije toga pročitao sve ostalo što je napisao. I onda dobijem priliku da tumačim taj lik. Možete misliti kolika je moja radost bila u tom trenutku. Nisam gledao seriju, ali mi se javljaju ljudi iz Beograda sa komplimentima na račun 'mog' Đida. Tika Stanić mi kaže 'tvoj' Đilas je bolji od 'mog' (jer je i Tika igrao Đilasa prije desetak godina i to baš kod nas u CNP-u), ali tek kad dobijem potvrdu od Vlada Vojinovića, koji mi je pomogao jako puno oko Đilasa jer njegov lik i djelo ima u malom prstu, i naravno Alekse, Đilasovog sina, tek tada računaću da sam 'položio ispit'", ističe Obradović. 

Na pitanje šta je potrebno da mladi glumci i glumci uopšte rade, i kako da se bore za ovako vrijedne uloge, Obradović ističe da je najvrednija uloga ona koju trenutno igraju.

"Najvrjednija uloga je ona na kojoj trenutno radite. I nije bitno da li se to dešava u 'Dodestu' ili u Los Anđelesu. Mladi glumci treba da znaju, da im je data prilika da nekom liku udahnu život, da svojim bićem stvaraju magiju i svjedoče nečiju sudbinu na pozornici ili ispred kamere. Treba nesebično 'pozajmiti' sebe drugome na ta dva sata sa vjerom da će njihov smislen rad uticati na nekog drugog da bude makar malo bolji nego što je bio. A to nije malo. To je ogromno", zaključuje Obradović.

Mišo Obradović završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vide Ognjenović i prof. Ljuboslava Majera. Od 2008. godine član je ansambla CNP, ali pored mnogih predstava nacionalnog ansambla, često je anagažovan u beogradskim i novosadskim pozorištima (Šćeri moja, Bura, Učene žene, Kozocid, Tesla, Don Žuan, Kanjoš Macedonović). Rado ga gledamo na TV ekranima u serijama Kalup, Bunar, Dug moru, Dojch kafe, Božićni ustanak...

Najnoviji projekat na kojem radi je predstava u Crnogorskom narodnom pozorištu "Gospoda Glembajevi“, u kojoj igra jednu od glavnih uloga – Leona Glembaja. Predstava će premijerno biti izvedena 17. decembra na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније