Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

20. 09. 2023. 15:08 >> 15:08

NOVI SAD FILM FESTIVAL

Film Miša Obradovića u "Best Pitch" selekciji

Debitantski igrani film reditelja i scenariste Milivoja Miša Obradovića "15 i po", u produkciji kompanije "Giggling Goat Production" iz Crne Gore, producenta Marka Jaćimovića, odabran je za regionalnu takmičarsku selekciju "Best Pitch", koju je raspisao Novi Sad film festival, a koja je posvećena onim filmskim projektima čija je realizacija u toku, kako bi dobili podršku za njihov uspješni završetak.

Kreativni tim projekta predstaviće film u Kulturnom centru Novog Sada u subotu 23. septembra, pred žirijem čiji je predsjednik poznati holivudski glumac Džon Sevidž, a članovi Maja Radošević, direktorka fotografije i Ida Vajs, filmska producentkinja.

Film "15 i po" snimaće se u dva bloka, prvi je već početkom oktobra na lokacijama na Adi Bojani, a drugi je planiran za proljeće naredne godine u Podgorici.

Glavne uloge tumače Emir Ćatović, Kristina Obradović, Lara Dragović, Petar Burić, Ivona Čović Jaćimović i drugi. Film je tokom razvoja podržan na konkursima Filmskog centra Crne Gore, za razvoj scenarija i razvoj projekta.

Kako navode u kratkom opisu filma, ideja je nastala prije nekoliko godina, kao potreba da se o određenim fenomenima i pojavama u društvu progovori iz ličnog ugla, na filmski način.
"Za polazište scenarija, čiji je autor takođe Obradović, uzete su dokumentarne osnove, ali su zapleti i odnosi fikcija, nastali na osnovu 'prerađenog' iskustva života. Žanrovski '15 i po' je u osnovi film stanja (Slice of life film) sa elementima egzistencijalističke drame. Glavni junak Niko je veoma uspješan glumac koji, zasićen rutinom svakodnevice, želi promjenu. Ona se ogleda u ideji da postane filmski autor. Zbog toga, u potrazi za autentičnom filmskom temom, kamerom svakodnevno snima i bilježi slike iz života ljudi koji ga okružuju, njegove vjerenice, roditelja, kolega iz pozorišta, prijatelja. Vremenom shvata da jedina 'filmska' tema kojom suštinski ima smisla da se bavi je on sam. Zbog toga će kameru okrenuti prema sebi i postati glavni junak svog filma-života. U tom 'filmu' čiji će objektiv zaroniti u njegove unutrašnje pejzaže, suočiće se sa velikim izazovima koji će pred njega postaviti ključnu dilemu: krenuti u susret novim horizontima ili se vratiti kući", navode u saopštenju.

U uži krug konkursa "Best Pitch", čija je glavna nagrada milion dinara (8.500 eura), pored Obradovićevog ušli su filmovi: "Levant"- Una Radić; "Po meni se ništa neće zvati" - Đorđe Vojvodić; "Vožnja biciklom sa Zolijem Turčinom" - Sabolč Tolnai; "Plod" - Maša Šarović; "Sunce, nikad više" - David Jovanović; "Vetre, pričaj sa mnom" - Stefan Đorđević; "78 dana" - Emilija Gašić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније